LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

‘Ziekenhuizen blijven toch ook medicijnen nodig hebben’

vrijdag 13 september, 2024

Met techniek kan je veel doen in een weerbaar teeltsysteem, maar om teelten te behouden blijft een gereedschapskist met gewasbeschermingsmiddelen onmisbaar. Dat werd in een panelgesprek op AgroTechniek Holland onderstreept.

„Er is nu geen weerbaar teeltsysteem voor schimmels”, stelde Tineke de Vries, voorzitter LTO Akkerbouw & Vollegrondsgroente, afgelopen donderdag op de landbouwbeurs in een panelgesprek onder leiding van LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins. „Als we teelten in de land- en tuinbouw in de benen willen houden, hebben we echt wel meer middelen nodig om te kunnen ingrijpen. Zeker in zo’n nat jaar zoals nu.”

Niet maximale, maar optimale opbrengst

Aan het panelgesprek deden ook Gea Bakker mee, sectormanager landbouw van de Rabobank, en Menko Boersma van landbouwmechanisatiebedrijf GroeNoord, tevens voorzitter branchevereniging Fedecom.

Bakker legde de positie van de bank richting een toekomstbestendige sector uit. „We gaan niet meer voor maximale opbrengst, maar voor optimale opbrengst. Daarvoor moeten teeltsystemen robuust worden. En daarvoor blijven inderdaad middelen noodzakelijk. Ziekenhuizen sluiten toch ook niet en blijven toch ook medicijnen nodig hebben?”

Techniek steeds meer datagedreven

AgroTechniek Holland liet in Biddinghuizen wederom de nieuwste techniek en innovaties voor de landbouw zien. „Fantastische techniek die veel oplevert”, aldus De Vries. „Maar het kost ook veel geld, terwijl de kostprijs van gewassen blijft stijgen.”

Branchevereniging Fedecom ziet de toekomstige landbouw wel positief in. „De veranderingen gaan steeds sneller”, zei Boersma. „Eerst moest alle techniek groot en sterk zijn, daarna op gps rijden. En nu wordt de techniek steeds meer datagedreven. Data verzamelen, vastleggen en dan goed kijken: hoe kan je er geld mee verdienen?”

Arno Engels

Meer nieuws