Willianne doet mee aan jongerendag: ‘Sortiment is interessant én leuk’

vrijdag 31 mei, 2024

Willianne van de Kolk is één van de Opheusdense jongeren die meewerken aan de jongerendag 2024 in Opheusden. Zij zal dan het mooie van het sortiment laanbomen laten zien.

Willianne (20) werkt bij Bomenkopen.nl, het bedrijf van Alice van de Bijl in Opheusden dat een uitgebreid sortiment bomen kweekt en verkoopt in Nederland, België en Duitsland, vooral via een eigen webshop. Willianne is er verantwoordelijk voor het verzamelen en klaarmaken van orders. Op de kwekerij voert ze eigenlijk alle soorten werkzaamheden uit.

Dat alles combineert ze met de BBL-boomteeltopleiding van het Hoornbeeck College in het Laanboomhuis. Ze heeft er nu twee jaar op zitten, nog een jaartje te gaan. En dan? „Dan blijf ik bij Alice werken. Een mooi bedrijf, leuke collega’s, gezellige sfeer. En het sortiment vind ik heel interessant én leuk. Er zijn zóveel verschillende soorten. En alle bomen hebben unieke eigenschappen van zichzelf.”

Wat is je favoriete boom?

„Ik vind Magnolia heel mooi, niet alleen de roze bloeiende maar ook de gele. En blauwe regen vind ik prachtig. Zó mooi! Toen mijn ouders zoveel jaar getrouwd waren, heb ik ze een grote blauwe regen cadeau gedaan. Elk jaar geniet ik ervan als die weer bloeit.”

Wat laat je op de jongerendag zien?

„Mooie dingen van het sortiment laanbomen – daar weet ik het meeste van. Ik maak nu een opzetje voor de jongerendag, dat bespreek ik nog met de jongens in ons groepje – Henry, Jorian en Corné. Grappig, ik kende ze eerst niet, maar zij wisten wel dat ik bij Alice werk. Maar ja, hier werken niet veel vrouwen in de boomkwekerij. Dan val je al snel op. Ik ben nu ook de enige jongedame in de boomteeltopleiding hier.”

Hoe kom je bij de opleiding terecht?

„Ik kom uit Zetten, niet uit de boomkwekerij – mijn vader zit op kantoor en mijn moeder in de schoonmaak. Ik deed eerst de opleiding Leisure and Hospitality, maar die paste toch niet zo bij mij. Ik had ook nog naar de kappersopleiding gekeken, maar nee. Ik had toen al bij Batouwe Boomkwekerijen gewerkt. Ook nog even bij de Jumbo. En daarna kwam ik bij Alice terecht. Zij zei: ‘Misschien is de boomteeltopleiding wel leuk voor jou.’ Die blijkt een stuk breder dan ik had verwacht.”

Hoe ziet die opleiding dan eruit?

„Nou, je zit niet alleen op school, maar je bent ook veel op bedrijven bezig. Het is heel divers. We zijn met de docenten Jan van Lavieren, Bram de Greef en Erik Stuurbrink naar bedrijven gegaan om bijvoorbeeld te snoeien, te poten, om nieuwe innovaties te zien. Of om een rondje sortiment te maken, soorten te bekijken en te herkennen. We hebben zelfs geënt; die planten staan bij het Laanboomhuis. Je ziet ze groeien, dat is heel leuk.”

Aanmelden jongerendag

LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen organiseert de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij voor de vierde keer met steun vanuit Colland Arbeidsmarkt. Editie 2024 wordt vrijdag 6 september in samenwerking met Tree Centre Opheusden gehouden: in en rondom het Laanboomhuis en omliggende bedrijven. Jongeren (16-35 jaar) kunnen zich aanmelden voor gratis deelname, via deze link.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement