Weerbaar gewas: onderschat verdamping niet

vrijdag 27 oktober, 2023

Met druppelirrigatie en fertigatie is een gewas weerbaarder te kweken dan met haspelberegening. Want bomen en planten verdampen meer dan menigeen denkt.

Dat was de boodschap van Mikey Akkermans en Martin Tolhoek, technisch specialisten van Van Iperen in respectievelijk de landbouw en de fruitteelt, afgelopen donderdag op een bijeenkomst van de innovatiekring, begeleider Compas Agro en Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas. De bijeenkomst vond plaats bij Faassen Plants in Tegelen en werd bijgewoond door een 25-tal kwekers.

Hoeveel verdampt een boom?

„Zolang een gewas verdampt, groeit het en wordt het harder, weerbaarder”, vertelde Akkermans. „Maar als de verdamping stopt, stopt ook de groei. Met druppelirrigatie en fertigatie houd je een gewas optimaal aan de groei, ook in open teelten.”

Daarvoor is het wel belangrijk om te weten hoeveel een gewas verdampt, en van welke factoren dit afhankelijk is: zoals grootte van het gewas, luchtvochtigheid, temperatuur, wind, bodem en organische stof. „Een zandgrond met 1% organische stof, een pF-curve van 2,7 en 40% vocht geeft gemiddeld 3-4 mm per dag vocht af aan een gewas”, aldus Akkermans die ook ervaring heeft in de boomkwekerij. „Acer campestre, een boom met groot blad, kan ongeveer 10-11 mm per dag verdampen. Dan zie je dat die zandgrond te weinig vocht kan leveren voor de gewasverdamping. Een gewas dat continu verdampt, onttrekt continu water aan de grond. Als je bodem geen water levert, levert het ook geen voedingsstoffen mee.”

Concentraties zo zwaar mogelijk

Met fertigatie is een gewas optimaal aan de groei te houden, aldus de specialisten van Van Iperen. Ze lieten voorbeelden zien van meeropbrengsten in de landbouw (uien) en fruitteelt (peren). „Puur door de voedingselementen op het juiste moment te doseren.” Vloeibare meststoffen bieden volgens Van Iperen voordelen ten opzichte van oplosmeststoffen. „Wij maken concentraties in een A- en B-bak zo zwaar mogelijk. Dan kun je zeker ook in een nat jaar toch meststoffen geven. En met water verdunnen in een droge periode kan altijd.”

Discussie onder kwekers

De kunst is om de dosering af te stemmen op de gewasbehoefte en de bodempotentie. De toelichting van de Van Iperen-specialisten leverde discussie op onder de kwekers, en vragen zoals: wat is het terugverdienmodel? Hoe kort kun je druppelen? Als je een gewas optimaal voeding geeft, krijg je dan meer onkruid? Hoe beheers je dat dan?

Met druppelslangen in of boven de grond is water duurzaam inzetbaar. Akkermans: „Dat gaat in de toekomst meer een rol spelen.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement