Wat werkt tegen knolcyperus?

maandag 26 juni, 2023

Op een perceel in Weert dat besmet is met knolcyperus, is een demoproef aangelegd met diverse bestrijdingstechnieken.

Foto: LLTB

De demoproef is een project van de LLTB die samen met BO Akkerbouw en het Belgische PVL (Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw) methoden ontwikkeld tegen knolcyperus.

In Nederland is weinig bekend over locaties waar knolcyperus zich bevindt, omdat boeren en tuinders geen melding maken. Doen zij dit wel en knolcyperus wordt vastgesteld, dan krijgen zij een teeltverbod van drie jaar opgelegd. Dat verbod is lastig van tafel te krijgen, mede omdat in de export rekening gehouden dient te worden met Europese wetgeving. In België is wel bekend waar knolcyperus zit; daar krijgen boeren en tuinders ook geen teeltverbod.

Op het demoperceel in Weert zijn verschillende vlakken gemaakt waarop verschillende technieken worden uitgeprobeerd om de knolletjes te bestrijden, zoals: grond afdekken met doek, elektrocutie (elektro-fysische bestrijding) en inzaai van hennep en luzerne.

Richting toekomst wordt bestrijding met gewasbeschermingsmiddelen alleen maar lastiger, omdat de verwachting is ongeveer de helft van de werkzame stoffen binnen een paar jaar niet meer is toegestaan binnen Europa. Werkbare alternatieven zijn daarom belangrijk. „Bestrijding is maatwerk: per veld moet gekeken worden naar wat zou kunnen werken”, aldus LLTB-projectleider Stéphanie Deckers.

Dit jaar zal een bijeenkomst georganiseerd worden over de ontwikkelingen rondom het demoperceel.

Meerjarige elektrocutie nodig

Wat elektrocutie betreft lijkt meerjarige behandeling nodig. Een jaar elektro-fysische bestrijding van knolcyperus leidt tot een forse reductie van een besmetting, maar het probleemonkruid is daarmee nog niet volledig weg, zo bleek vorig jaar uit proeven door Van Hall Larenstein, loonbedrijf Thijssen, BO Akkerbouw en Cumela.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement