Vrouwen van kwekers in Brussel

vrijdag 22 december, 2023

Op woensdag 20 december bezochten de ZLTO-groepen vrouwen van boomkwekers uit Zundert en Midden- en Oost-Brabant het Europees Parlement in Brussel.

In de ochtend was eerst nog een stop bij een van de grootste (snij)rozenkwekerijen van België: Rozenkwekerij Scheers in Kontich. Eigenaar Wim Scheers leidde de groepen rond en vertelde gepassioneerd over het bedrijf dat jaarrond rozen produceert voor de Belgische bloemenmarkt. De toekomst is letterlijk rooskleurig, maar ook hier zijn volop uitdagingen op het vlak van ruimtelijke ordening, waterkwaliteit, arbeidsinvulling en energie. Ook in België blijken een overvloed aan regels in combinatie met de politieke wind enorme invloed te hebben op de bedrijfsontwikkeling. Het ondernemerschap van Scheers maakt echter dat hij met een goed gevoel de toekomst tegemoet treedt.

Uitleg beslissingsproces en bevoegdheden

‘s Middags is de groep te gast in de gebouwen van het Europees Parlement. Klaas-Johan Osinga, lobbyist van LTO Nederland en vroeger nog actief voor de Nederlandse Bond van Boomkwekers, heette de vrouwengroepen welkom samen met Kees Bos, voorlichter van Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP). Zij gaven een uitgebreide uitleg over de werking van het beslissingsproces en de bevoegdheden van de Europese Commissie, ondersteund met mooie anekdotes over het politieke spel dat hier dagelijks wordt gespeeld.

Klaas-Johan lichtte toe hoe hij zich beweegt tussen de diverse partijen en invloed uitoefent op de standpunten van de partijen, en daagde de vrouwengroepen uit om signalen door te spelen waarmee hij aan de slag kan. Tenslotte gaf Kees een levendige rondleiding door de gebouwen met als eindpunt de grote vergaderzaal van het Europees Parlement.

Stemmen Europese verkiezingen 2024

De vrouwen zijn na afloop van het bezoek doordrongen van het feit dat hier in Brussel veel belangrijke basisbeslissingen worden genomen, die we in Nederland lang niet altijd in de gaten hebben. De overtuiging heerst dat het zeer belangrijk is om bij de Europese verkiezingen op 6 juni 2024 te gaan stemmen op partijen die het juiste voor hebben met de agrarische sector in Nederland. Klaas-Johan verzekerde iedereen ervan dat tegen die tijd voldoende aandacht hiervoor zal zijn door (Z)LTO.

De dag eindigde op vertrouwde grond in Zundert met een heerlijk afsluitend diner waar nog volop werd nagepraat over de inspirerende dag.

Frits van Dijkman

Meer nieuws

Groenbemesterdag in Vredepeel

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement