LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Volop aandacht voor gesloten vulsysteem

vrijdag 13 september, 2024

Op AgroTechniek Holland was volop aandacht voor het gesloten vulsysteem op spuitmachines. Dat is vanaf medio 2026 verplicht voor vloeibare middelen.

Op de landbouwbeurs in Biddinghuizen werden bezoekers door brancheorganisaties (waaronder LTO, Fedecom en SKL) geattenteerd op de komende wettelijke verplichting. Daarnaast lieten diverse spuitmachine-fabrikanten een gesloten vulsysteem zien.

Verkleint blootstelling, voorkomt emissie

Er zijn verschillende systemen op de markt, zoals Cleanload Nexus en Agrotop EasyFlow. Zo’n gesloten vulsysteem, ook wel CTS (Closed Transfer System) genoemd, is universeel en geschikt voor verschillende verpakkingen.

Een CTS verkleint voor gebruikers de blootstelling aan middelen, en verkleint daarmee risico’s voor de gezondheid. Daarnaast voorkomt een CTS morsen, druppels aan verpakkingen, verspilling en verontreiniging op de vulplaats. Hierdoor is er minder tot nagenoeg geen emissie naar bodem en water.

Subsidie via Landbouwportaal

In het beheersgebied van Rijnland is dit jaar nog, via Landbouwportaal Rijnland, subsidie aan te vragen op een CTS, evenals een coach die u adviezen kan geven over: erfafspoeling mineralen en nutriënten, duurzaam bodembeheer, gewasbescherming en perceel- en oeverinrichting & beheer.

Arno Engels

Meer nieuws