Zó pak je groenbemesters en wortelonkruiden aan zonder glyfosaat

donderdag 14 december, 2023

Met teeltmaatregelen en mechanisatie kun je groenbemesters vernietigen en wortelonkruiden aanpakken. Zet glyfosaat in als het echt niet anders kan.

Dat was woensdagavond 13 december de boodschap van landbouwexperts aan ondernemers in alle open teelten, tijdens een webinar over alternatieven voor glyfosaat. Onder leiding van Bianca Domhof (LTO Noord) deelden experts hun kennis en praktijkervaring in zowel de gangbare als de biologische teelt.

„Laten we glyfosaat alleen inzetten als het echt niet anders kan, alleen essentiële toepassingen”, zei Wim in ‘t Veld, projectleider Integrated Pest Management glyfosaat die eigenlijk liever over Integrated Crop Management spreekt. „Het gaat niet zozeer om ziekten, plagen en onkruid. Het gaat om een geïntegreerde aanpak van je teelt. Die begint bij het kiezen van je gewassen. Voor het vernietigen van groenbemesters en grasland zijn er mechanische oplossingen.”

Schoon starten in voorjaar

Het is wel belangrijk om teelten in het voorjaar schoon te starten, aldus Dirk-Jan Beuling, akkerbouwer in Drenthe. „Overgebleven onkruiden worden in het voorjaar anders hardnekkige onkruiden. Straatgras en muur manifesteren zich steeds meer. Kijk waar je onkruid geïntegreerd kunt aanpakken. Minder glyfosaat kan zeker. Als je het plaatsspecifiek toepast, kun je toe met een veel lagere dosering.”

Van nature afsterven in winter

Groenbemesters kunnen goed mechanisch worden ondergewerkt. En de natuur helpt ook al veel, doordat diverse groenbemesters in de winter (en zeker na vorst) van nature afsterven. „Bij wintergroene groenbemesters moet je zelf ingrijpen”, vertelde Christoffel den Herder, zelfstandig bedrijfsadviseur in de biologische teelt. „Dat kan mechanisch. Zo is er een type frees dat de toplaag in kleine stukken mulcht.”

Vroeger was groenbemesting geslaagd als het gewas schouderhoog stond. „Nu gaat het erom dat je de bodem bedekt houdt en veel dikker zaait. En zorg dat de zaaitechniek niet onderbelicht is. Bij een goede techniek weet je: als je vandaag zaait, kiemt het morgen en is er een snelle grondbedekking.”

Terugkijken en komende webinars

Kijk hier het webinar (1 uur) terug. Het was het tweede in een webinarreeks over telen met minder chemie dat het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ deze winter organiseert. Telkens over een specifiek thema binnen weerbaar telen, op een woensdagavond gedurende 1 uur. Klik hier om je voor de komende webinars aan te melden.

Het eerste webinar ging over functionele agrobiodiversiteit en hoe je daarmee zelf aan de slag kunt gaan op het bedrijf. Kijk dat webinar hier terug.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement