Van de bestuurstafel cultuurgroep Vaste Planten

donderdag 14 december, 2023

Op woensdagavond 13 december was er een bestuursvergadering van de LTO Cultuurgroep Vaste Planten. Er zijn diverse onderwerpen besproken, waarvan we er hieronder een aantal willen toelichten.

Tijdens de vergadering waren er twee gasten aanwezig: Theo van der Slot en Peter van 't Westeinde (CEMP).

Bestuurssamenstelling

Op 30 september 2023 heeft Theo Vilier het voorzitterschap van de cultuurgroep overgenomen van Aad Vollebregt. Theo was vertegenwoordiger vanuit onze cultuurgroep in de Adviescommissie CEMP. Deze heeft als doel om knelpunten en mogelijke oplossingen met betrekking tot ziekten en plagen vanuit de praktijk aan te dragen, zodat Peter van 't Westeinde hiermee aan de slag kan gaan voor onze sector. Als er gewasbeschermingsmiddelen (chemisch of groen) zijn toegelaten voor andere gewassen dan die van onze sector, kan Peter via een NLKUG aanvraag bij het Ctgb werken aan het verkrijgen van een toelating voor onze sector.

Theo van der Slot was uitgenodigd omdat hij Theo Vilier zal vervangen in de Adviescommissie CEMP. Op deze manier kon Theo van der Slot kennis maken met het bestuur van de cultuurgroep. Theo is werkzaam bij Heemskerk Vaste Planten en is daar verantwoordelijk voor de teelt.

Werkzaamheden CEMP

Peter gaf een uitleg over de wijze waarop gewasbeschermingsmiddelen kunnen worden toegelaten voor onze sector. Dit is vaak een uitdagend proces, maar de werkzaamheden van de CEMP zijn van groot belang om als kweker nu en in de toekomst een gezond gewas te kunnen kweken. Elk beschikbaar middel is van groot belang en noodzakelijk.

Algemene ledenbijeenkomst

De algemene ledenbijeenkomst Vaste Planten staat gepland op donderdag 22 februari 2024. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Op de bestuursvergadering zijn verschillende opties besproken en acties afgesproken om een zo interessant mogelijk programma voor leden te organiseren.

Ledenactiviteiten 2024

Ook in 2024 zullen er weer diverse ledenactiviteiten georganiseerd worden. Hieronder een overzicht:

  • Spuitlicentiebijeenkomst: deze zal in september 2024 plaatsvinden;
  • Studiegroep Jonge Vaste Plantenkwekers: in 2024 volgen drie bijeenkomsten, waarvan de eerste plaatsvindt op 21 februari bij Klasmann-Deilmann in Schiedam. Tijdens deze bijeenkomst zal een van de deelnemers een presentatie geven over ervaringen met de overstap van gangbaar naar biologisch kweken, inclusief uitdagingen en successen;
  • Bedrijfsbezoeken: in 2024 zullen er enkele bedrijfsexcursies georganiseerd worden voor alle leden van de cultuurgroep.

Zodra er meer bekend is over de inhoud en het programma van bovenstaande activiteiten, zullen wij u op de hoogte stellen.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement