Van de bestuurstafel cultuurgroep Vaste Planten

vrijdag 23 december, 2022

Afgelopen dinsdag 20 december vond de bestuursvergadering van de LTO Cultuurgroep Vaste Planten plaats. In deze vergadering zijn diverse actuele en belangrijke onderwerpen besproken.

Ledenbijeenkomst Vaste Planten op 15 februari 2023

De ledenbijeenkomst bestaat uit diverse interessante onderdelen:

  • Een excursie bij Kwekerij Roobeek in Arcen (Noord-Limburg) en bij het aangrenzende Fulfilment Center Arcen; we krijgen een kijkje in de dienstverlening naar online-winkels;
  • Diverse sprekers;
  • Actuele onderwerpen uit onze sector: kostenstijging, nieuwe regelgeving zoals het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn, ontwikkeling CAO, markt, arbeid et cetera.

Half januari 2023 ontvangt u een uitnodiging met het programma.

Reserveert u alvast woensdagmiddag 15 februari vanaf 13.00 uur in uw agenda?

7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn

De hoofdlijnen uit het 7e Actieprogramma zijn aangenomen, maar diverse details zoals lijsten waar bepaalde gewassen onder vallen, zijn nog niet allemaal definitief. De vaste planten zijn (gelukkig) opgenomen in de lijst met ‘wintergewassen’.

De invoering van het 7e Actieprogramma kan verstrekkende gevolgen voor kwekers hebben. 'Meten is weten!': daarom is in Noord-Limburg een groep en in de Bollenstreek een groep gevormd van kwekers die daadwerkelijk gaan meten, door het nemen van stikstofmonsters. Tijdens de ledenbijeenkomst van 15 februari wordt verder ingegaan op het 7e Actieprogramma.

Kwaliteitshandboek Raad voor de Boomkwekerij

De laatste aanpassingen uit dit handboek dateren uit 2012. Tijdens de vergadering is geconcludeerd dat de vaste plantenkwekers geen behoefte hebben aan een uitgebreide beschrijving. Zeker gezien het feit dat vaste planten van verschillende grondsoorten, en geteeld in verschillende jaren, behoorlijk verschillend van formaat kunnen zijn, waardoor het erg lastig wordt eenduidige normen te beschrijven.

Meer ledenactiviteiten 2023

  • Zoals hierboven genoemd vindt op 15 februari 2023 een ledenbijeenkomst plaats in Arcen;
  • De studiegroep Sortiment en de studiegroep Duurzaamheid worden geïntegreerd en er zal aandacht besteed worden aan bijeenkomsten over sortiment en aan bijeenkomsten over duurzaamheid;
  • Cursus Jonge Vaste Plantenkwekers: de volgende bijeenkomst vindt plaats bij Koppert in Bergschenhoek op 8 februari 2023. De groep krijgt een rondleiding door het Experience Centre (betreft natuurlijke vijanden) en een presentatie en discussie over plantweerbaarheid: groeistimulanten, opname van nutriënten en voorkomen dat gewasbescherming nodig is;
  • Spuitlicentieverlenging: komend jaar zal weer een bijeenkomst georganiseerd worden gericht op de vaste planten. Naar verwachting vindt deze bijeenkomst in september 2023 plaats.

CAO

De huidige CAO Open Teelten loopt tot 1 maart 2023. De gesprekken over de nieuwe CAO lopen, maar gaan moeizaam. Bijkomend probleem is dat het minimumloon per 1 januari 2023 met 10,15% stijgt, waarmee het WML de onderste loonschalen van de CAO voorbij gaat. Lees hier hoe u het beste kunt handelen.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

Groenbemesterdag in Vredepeel

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement