Twee bijeenkomsten innovatiekring vruchtbomen: mechanische onkruidbestrijding en bloedluis

vrijdag 31 mei, 2024

In juni zijn er voor vruchtboomkwekers twee bijeenkomsten vanuit de innovatiekring vruchtbomen: 14 juni bij Botden & Van Willegen in Goch mechanische onkruidbestrijding, 27 juni in Grubbenvorst aanpak bloedluis en bodeminsecten.

Praktijkmiddag mechanische onkruidbestrijding

Vrijdagmiddag 14 juni is er een demonstratie mechanische onkruidbestrijding op het biologische perceel van Botden & Van Willegen, in Duitsland net over de grens aan de Kühnenstrasse in Goch. Na de grote demo-dag afgelopen september bij Van Montfort, zoomen we nu van 14.00 en 16.00 uur in op deze technieken:

  • OdV Techniek, modulair op te bouwen schoffelmachine Weed Profi: kan volgens OdV in iedere teelt en op iedere grondsoort schoffelen. Aangestuurd door lichte taster en sensoren, kan er tussen dunne planten en stammen worden geschoffeld. Daarbij past de werkbreedte zich automatisch aan de rijbreedte aan;
  • Van Tuijl Innovations, roterende schoffelmachine Weedelete: verwijdert het onkruid zowel in de rijen als tussen de rijen. Standaard is de schoffelmachine uitgevoerd met een roltaster, waardoor de schoffelkop volgens Van Tuijl schadevrij tussen de bomen stuurt. Daarnaast is de rotorschoffel bodemvolgend en qua bodemdruk en schoffeldiepte in te stellen. Hierdoor is rekening te houden met obstakels en druppelslangen;
  • Botden & Van Willegen, eenrijige schoffelmachine: achter een Goldoni-handfrees, uitgerust met vingerwieders.

Theorie-avond bloedluis en bodeminsecten

Donderdagavond 27 juni is in Grubbenvorst (Restaurant Beej Töen, Venloseweg 11) een bijeenkomst over bloedluis en aanpak bodeminsecten. Dit is het programma:

  • Inloop 19.00 uur;
  • 19.30-20.30 uur: Tim Beliën, Proefcentrum Fruitteelt: oplossingsrichtingen bloedluis in de vruchtboomteelt. PCFruit heeft in Sint-Truiden diverse onderzoeken gedaan naar bloedluis in de fruitteelt. Daarnaast heeft PCFruit een goed beeld van de onderzoeken die wereldwijd zijn uitgevoerd. Deze kennis zal worden gedeeld om tot praktische oplossingsrichtingen te komen;
  • 20.30-20.45 uur pauze;
  • 20.45-21.45 uur Stefano Cattapan, Micosat: inzet micro-organismen bij de aanpak van grondgebonden plagen en bloedluis. Er is steeds meer bekend over de rol van micro-organismen bij het vergroten van de plantweerbaarheid en tolerantie voor ziekten en plagen. Hoe werkt dit en wat zijn de ervaringen?

Beide bijeenkomsten worden georganiseerd vanuit de innovatiekring vruchtbomen, onderdeel van het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ waarin LTO en LNV ondernemers ondersteunen bij het vormgeven van een weerbaar teeltsysteem.

Deelname is gratis; in verband met de catering wel graag opgeven bij: e.hessel@spam-protecthesselmarketing.nl onder vermelding van de bijeenkomst.

Esther Hessel

Begeleider innovatiekring vruchtbomen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement