Toekomstbestendige boom: Acer buergerianum

dinsdag 27 juni, 2023

Droger, heter. Veel gebruikte bomen in de stad krijgen het lastig. Ander sortiment moet insecten voeden, passen en mooi zijn. In september geeft Jaap Smit een cursus over toekomstbestendige bomen. Hij laat alvast enkelen de revue passeren.

Foto Acer buergerianum bij Harrods in Londen: Jaap Smit

Toekomstbestendige bomen zijn soorten en cultivars die in de toekomst, in het veranderende klimaat en met Urban Heat, goed kunnen blijven groeien en goed te kweken zijn. Een voorbeeld is Acer buergerianum, de drietandesdoorn.

Drietandesdoorn houdt van droogte en hitte

Acer buergerianum is een betrekkelijk kleinblijvende boom. De bladeren hebben drie lobben, vandaar de Nederlandse naam drietandesdoorn. De boom kan goed tegen droge en hete omstandigheden. Veel exemplaren van de drietandesdoorn geven een fantastische herfstkleur. Opgaande vormen zijn geschikt om er laanbmen van te kweken. Meerstammig wordt deze soort op bescheiden schaal al aangeboden. Dwergvormen worden in Azië wel gebruikt om er bonsai-boompjes van te maken.

Cursus data en aanmelden

De boomkwekerij staat aan de basis van het andere laan- en parkbomensortiment van de toekomst. Om kwekers te inspireren wordt samen met de LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen de cursus ‘Toekomstbestendige bomen’ opgezet.

De cursus zal op twee dagen plaatsvinden:

  • Donderdag 7 september van 16.00 tot 20.00 uur op boomkwekerijen in Oost-Nederland;
  • Donderdag 21 september van 16.00 tot 20.00 uur op boomkwekerijen in Midden-Brabant.

Deelname kost €160 voor LTO-leden, en €200 voor kwekers die niet lid zijn van LTO Noord/ZLTO/LLTB. Bedragen zijn inclusief avondeten en exclusief btw.

Aanmelden is mogelijk bij info@spam-protectltobomenenvasteplanten.nl.

Jaap Smit

Dendroloog en Groene Curator Trompenburg Tuinen & Arboretum

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement