LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Succesvolle ledenbijeenkomst cultuurgroep Fruitgewassen

dinsdag 24 september, 2024

Afgelopen vrijdag 20 september vond bij Vruchtboomkwekerij Hillebrand in Zeewolde de jaarlijkse ledenbijeenkomst van de LTO Cultuurgroep Fruitgewassen plaats. Een terugblik.

Deze dag bestond uit twee delen. In de ochtend vond de jaarvergadering plaats, en in de middag vond vanuit de innovatiekring vruchtbomen een demonstratie plaats van mechanische onkruidbeheersing. De bijeenkomst was met bijna 40 aanwezigen goed bezocht.

Tijdens de jaarvergadering kwamen veel actuele onderwerpen aan de orde, zoals PRM-verordening, Elite Grootfruit, koelkosten, studiereis buitenland en de AM-verordening.

Frans Geijs gaf als CEMMP-medewerker een presentatie over de opzet en de werking van de CEMMP Coöperatie (bovenste foto).

Vanuit Naktuinbouw waren enkele keurmeesters aanwezig en Coen Suilen gaf een toelicht op actualiteiten en ontwikkelingen rond de keuringen van de fruitgewassen. Voorzitter Pieter van Rijn bedankte Coen, die eind 2024 met pensioen gaat, nog voor zijn vele jaren inzet voor de cultuurgroep (onderste foto).

Tape en bio-tape:

Op diverse bedrijven lopen proeven met volledig afbreekbare bio-tape. Het is nu nog te vroeg om daar conclusies uit te trekken. Op verzoek hadden diverse bedrijven tape, die ze op het eigen bedrijf gebruiken mee gebracht. Ook gaven zij een toelichting over deze tape zoals afbreekbaarheid, de rekbaarheid en of meisjes snel bot zijn bij die tape. 

Overproductie en ontwikkeling arealen en sortiment Europa:

Een onderwerp dat uitvoerig aan de orde is gekomen, is het probleem omtrent de overproductie van vruchtbomen in Europa. Dit speelt niet alleen in Nederland, maar ook landen zoals Italië, Polen en Frankrijk kampen daarmee. De vraag was: ‘hoe krijgen we de sector weer gezond?’

Om meer inzicht te krijgen gaf voorzitter Pieter van Rijn een presentatie over de ontwikkelingen van de arealen en het sortiment in Europa. 

In de middag zijn diverse machines gedemonstreerd die kansrijk zijn in de fruitgewassensector, lees hier ons eerdere bericht over deze demo's.

Na de demomiddag vond nog een bezoek plaats aan een perceel van vruchtboomkwekerij Hillebrand waar de fruitbomen geteeld worden. Hier waren verschillende rassen, maar ook verschillende type bomen te zien.

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst.

Gerrit Peeters

Meer nieuws