Jonge vaste plantenkwekers op excursie Bollenstreek

vrijdag 21 juni, 2024

Afgelopen woensdag bezocht de studiegroep Jonge Vaste Plantenkwekers drie verschillende bedrijven in de Bollenstreek. De interesse voor deze gevarieerde bijeenkomst was wederom groot.

Warmerdam Spoelbedrijf

Als eerste werd Warmerdam Spoelbedrijf in Noordwijkerhout bezocht. Eigenaar Ruud Warmerdam gaf een rondleiding over zijn bedrijf. Op het bedrijf worden hoofdzakelijk bollen en knollen gespoeld die naar landen gaan waar geen aarde aan producten mag zitten.

Naast bollen en knollen worden ook vaste planten gespoeld, maar soms ook andere producten zoals incidenteel laanbomen. Tijdens de rondleiding zagen we dat er ook veel fust zoals bakken en bloemenemmers gereinigd worden.

W.A.M. Pennings

De bijeenkomst ging verder op het volgende bedrijf: Bloembollenkwekerij W.A.M. Pennings, ook in Noordwijkerhout. Hier werden we ontvangen en rondgeleid door Allan Visser. Hij neemt het bedrijf over van zijn oom Simon Pennings. Op het bedrijf worden op een areaal van 200 ha bloembollen geteeld, waarvan 185 ha tulpenbollen. We hebben een kijkje kunnen nemen in het gehele verwerkingstraject vanaf rooien, sorteren, schonen, pellen tot en met bewaren.

De afzet van de bollen vindt wereldwijd plaats. Voor sommige landen gaan de bollen eerst via Warmerdam Spoelbedrijf om ervoor te zorgen dat de bollen vrij zijn van aarde.

CNB Lisse

Het derde bedrijf voor deze dag was CNB in Lisse. Drie CNB-medewerkers Tim Keppel, Gijs Laan en Lars Janssen, die tevens deelnemers zijn van de studiegroep, gaven een presentatie over CNB. Daarbij gingen zij in op de onderwerpen bemiddeling, licentiebeheer en contractteelt. Paul Peters, manager bemiddeling bij CNB, schetste vervolgens een beeld van totale CNB-organisatie.

Na afloop genoot iedereen rond 18.00 uur van het door CNB aangeboden warm eten.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement