Jonge vaste plantenkwekers bezoeken Naktuinbouw en Gebr. van de Reep

vrijdag 29 september, 2023

Op woensdag 27 september ging de studiegroep Jonge Vaste Plantenkwekers op excursie naar Naktuinbouw en Gebr. van de Reep. Een terugblik.

De studiegroep bracht eerst een bezoek aan Naktuinbouw. Hier werd een presentatie over de keuringsorganisatie gegeven, waarin duidelijk werd hoe de organisatie is opgebouwd en wat de vele activiteiten zijn. Vervolgens werd in twee groepen een rondleiding gegeven door het Variety Center en de kassen.

Potten automatisch afstrooien

Het tweede bedrijf dat bezocht werd, was Handelskwekerij Gebr. van de Reep in Hillegom. Voordat begonnen werd met de rondleiding over het bedrijf, kreeg de studiegroep eerst een presentatie van (tevens deelnemer studiegroep) Casper Schotman over de afstrooimachine. Casper is werkzaam bij vaste plantenkwekerij Heutinck.

Het afstrooien gebeurde in het verleden handmatig, vertelde Casper. Als innovatief afstudeerproject vanuit zijn opleiding had Casper onderzoek gedaan naar mogelijkheden van een automatische afstrooimachine voor de potten. Dat heeft inmiddels geresulteerd in drie machines die op de verschillende locaties van Heutinck actief zijn. Er wordt met de machines veel arbeid bespaard en dat met een goed resultaat. De machines zijn binnen een paar jaar al terugverdiend, zoals Casper dat met een berekening duidelijk maakte.

Zaailijn voor diverse kwekers

Joost Telling, deelnemer aan de studiegroep en werkzaam bij Gebr. van de Reep, gaf vervolgens een rondleiding over het bedrijf. Het heeft een zaailijn waar veel plantmateriaal voor diverse kwekers wordt gezaaid. Daarnaast kweekt het bedrijf een groot sortiment vaste planten, met name buiten op een containerveld.

Na de rondleiding volgde nog een maaltijd, waarna iedereen weer met de nodige ervaring, indrukken en kennis van die dag naar huis ging.

De studiegroep Jonge Vaste Plantenkwekers is een initiatief van de LTO Cultuurgroep Vaste Planten en is opgericht in 2022. De bijeenkomsten worden georganiseerd door deelnemers van de studiegroep met ondersteuning van de cultuurgroep.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement