Studiegroep jonge vaste plantenkwekers bij Koppert

vrijdag 10 februari, 2023

Woensdag 8 februari bezochten 22 leden van de studiegroep 'Jonge vaste plantenkwekers' het bedrijf Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs.

De bijeenkomst begon met een bezoek aan het Experience Centre waar uitgelegd werd hoe het bedrijf is ontstaan en hoe de vele biologische bestrijders ‘gekweekt’ en verzendklaar gemaakt worden.

Komkommerteler Jan Koppert in Berkel en Rodenrijs was in 1967 van mening dat er een alternatief moest komen voor chemische gewasbescherming. Hij startte met het inzetten van roofmijten tegen spint in zijn komkommers, en na een succesvolle aanpak verkocht hij ook spintmijten aan collega-telers.

Er kwamen steeds meer biologische bestrijders bij en het familiebedrijf is gegroeid tot een wereldbedrijf met de hoofdvestiging in Berkel en Rodenrijs, en met vestigingen in veel landen over de wereld. Het familiebedrijf maakt nog steeds een forse groei door. De vraag vanuit de praktijk wordt steeds groter, door het steeds meer verdwijnen van chemische middelen en door eisen van afnemers.

In het tweede deel van de bijeenkomst kwamen twee onderwerpen aan de orde:

Weerbaar maken van planten

Hoe kun je voorkómen dat je ziekten in je gewas krijgt, waarbij het accent vooral op preventie ligt? Daarnaast krijgen onze planten regelmatig met stressmomenten te maken (beworteling, bloemvorming, snoeien, hitte en droogte et cetera); hoe kun je de planten helpen daar goed doorheen te komen?

Plagen bestrijden met aaltjes

Veel plagen zijn met nematoden (aaltjes) te bestrijden, om er enkele te noemen: engerlingen, emelten, varenrouwmug, taxuskever, trips, rupsen et cetera. Het zijn de bacteriën die aan de nematoden vastzitten die het echte werk doen, nadat de nematoden het lichaam van de plaag zijn binnen gedrongen.

Tijdens de uitleg bij Koppert werd al snel duidelijk dat het effect van de behandeling sterk afhangt van de fase waarin de plaag zich bevindt, en het moment van toepassen. Daarnaast is het van essentieel belang dat de plaag goed geraakt wordt tijdens toepassing.

Tijdens de gehele bijeenkomst werden veel vragen gesteld en ontstond er veel discussie. We kijken terug op een interessante en geslaagde bijeenkomst bij Koppert die goed georganiseerd was. En we hebben genoten van de heerlijke stamppot-maaltijd!

De volgende bijeenkomst van de studiegroep 'Jonge vaste plantenkwekers' vindt plaats in juni en wordt samen met twee deelnemers van de studiegroep georganiseerd.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement