Sterkere start door goed wortelgestel

dinsdag 28 maart, 2023

Het voorjaar klopt op de deur. De gewassen ontwaken en met het oplopen van de (bodem)temperatuur kijken we uit naar een mooi en succesvol groeiseizoen. Voor een gezonde groei moeten de gewassen nutriënten via hun wortels kunnen opnemen. Hiervoor moet de opnamecapaciteit wel optimaal zijn.

Dit artikel is aangeleverd door adverteerder Soiltech. Foto: Wortelgestel na behandeling met Root&Shoot (rechts)

In het voorjaar zijn er echter vaak nogal wat factoren die opname van de noodzakelijke nutriënten kunnen beperken. Bodemtemperatuur, structuur, pH en een slechte wortelkwaliteit kunnen een remmende factor zijn.

Wat bepaalt de opnamecapaciteit van nutriënten?

De opname van meststoffen in de vorm van wateroplosbare nutriënten vindt voornamelijk plaats door jonge wortels en wortelharen. Oudere wortels zijn meestal gespecialiseerd in opslag van energie en opname, en transport van water. In het voorjaar betekent dit vaak dat voor opname van voedingstoffen eerst nieuwe wortelgroei zal moeten plaatsvinden. Zeker bij een latere snelle bovengrondse groei kan een slechte wortelkwaliteit dan ook leiden tot problemen.

Naast de leeftijd van de wortels speelt ook het worteloppervlak een rol in de opname. Veel nutriënten zijn in het bodemvocht namelijk beperkt mobiel, en opname ervan kan alleen plaatsvinden in de directe nabijheid van de wortels. Soms gaat dit slechts om enkele millimeters, zoals bij fosfaat. Hoe kleiner het worteloppervlak, des te minder fosfaat kan er opgenomen worden. Een uitgebreid wortelgestel, met veel jonge wortelpunten en wortelharen, draagt dus direct bij aan een betere benutting van de nutriënten in de bodem.

Wat stimuleert de wortelontwikkeling van planten?

Voor de groei van wortels is allereerst energie nodig. Deze komt in het vroege voorjaar nog grotendeels uit de opslagorganen van de plant, maar kan bij het vlot aanslaan ook gehaald worden uit de fotosynthese.

Naast energie spelen ook aminozuren een rol bij de wortelgroei. Om de plant te ondersteunen in het proces van wortelvorming kunnen deze aminozuren als biostimulant toegediend worden. Hiervoor heeft Soiltech het product Root&Shoot ontwikkeld. Dit product, dat via een bodemtoepassing of fertigatie is toe te dienen, bevat een combinatie van onder andere humuszuren, zeewierextracten, aminozuren en nutriënten. Zo kunnen de nutriënten uit de bodemvoorraad, maar ook uit de toegediende meststoffen, zo efficiënt mogelijk door de plant worden benut.

En zoals alom bekend: een goed begin is het halve werk!

Erwin Stokman, Soiltech

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement