LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Sterke toename verwacht van mogelijk invasieve soorten

maandag 09 september, 2024

De komende jaren is in de Nederlandse natuur een sterke toename te verwachten van mogelijk invasieve exoten: uitheemse soorten planten en dieren.

Het Nederlands Expertise Centrum Exoten heeft een update gemaakt van een eerste horizonscan (uit 2014) over invasieve exoten die zijn te verwachten, of exoten die al in beperkte mate aanwezig zijn in de Nederlandse natuur. De update (download ‘em bij de NVWA) betreft gegevens tot en met 2022.

Volgens het centrum is het duidelijk dat de handel in uitheemse plant- en diersoorten een sleutelrol speelt in biologische invasies. Er is weinig grip op wat zich in de commerciële en particuliere handel afspeelt; de hoeveelheid aan verhandelde soorten lijkt onuitputtelijk. Volgens experts is het daarom onbegonnen werk om alle verhandelde soorten in kaart te brengen.

Diverse planten op hoog risicolijst

De experts hebben diverse soorten planten aangemerkt als mogelijk invasief in Nederland. Zie bijlage 1 in de horizonscan: hoog risicolijst met potentiële invasieve exoten waaronder Acacia dealbata, Kniphofia uvaria, Laurus nobilis, Phormium tenax, Pittosporum tobira en Tamarix ramosissima. Als aanvulling op de hoog risicolijst is er ook nog bijlage 2 met potentiële invasieve exoten: deze bevat onder andere soorten Berberis, Carex, Cotoneaster, Hypericum en Spiraea.

Arno Engels

Meer nieuws