Soiltech bouwt hightech test- en innovatiecentrum

maandag 02 januari, 2023

Soiltech, ontwikkelaar en producent van vloeibare bladvoedingsproducten en biostimulanten, is op de hoofdlocatie in Biezenmortel gestart met de bouw van een hightech test- en innovatiecentrum.

Dit artikel is aangeleverd door adverteerder Soiltech.

Het nieuwe gebouw krijgt een omvang van 30 x 20 m en omvat kassen en testruimtes. De faciliteiten vragen een investering van ongeveer 1 miljoen euro.

Veel testcapaciteit nodig

Soiltech ontwikkelt professionele bladvoedingsproducten, bekend onder de naam Optima. Die zijn niet alleen zeer efficiƫnt, maar ook goed combineerbaar met andere middelen, en zijn samengesteld uit grondstoffen die vanuit milieuoogpunt toekomstbestendig zijn. Om dat te kunnen bereiken is er veel testcapaciteit nodig. Sinds 2016 voert Soiltech jaarrond vele gewasproeven uit in een gehuurde proefkas in Limburg. Om nog betere testen uit te kunnen voeren, zal de nieuwe eigen proefkas van enkele hightech installaties voorzien worden. Zo zorgen scherminstallaties en een speciale klimaatregeling ervoor dat de praktijkcondities volledig kunnen worden gesimuleerd. Daarmee kan Soiltech voorspellen wat de producten in de praktijk doen. Ook de extreme weercondities waarmee telers steeds meer te maken krijgen, kunnen worden nagebootst.

Hernieuwbare grondstoffen voor potgrond

Zusterbedrijf Van Iersel produceert verschillende typen compost en aanverwante producten. De laatste jaren is er hiervoor steeds meer interesse gekomen vanuit de potgrondindustrie die zoekt naar lokaal geproduceerde grondstoffen. Zo ontstaan er nieuwe kansen voor Van Iersel om nieuwe producten te produceren. Die moeten wel getest worden, en dat zal ook gebeuren in het nieuwe test- en innovatiecentrum.

Duurzaam en gasloos

Het centrum wordt zo duurzaam mogelijk gebouwd en het wordt volledig gasloos verwarmd. Verwarming zal gebeuren met warmtepompen die draaien op de energie van zonnepanelen. Het centrum wordt gebouwd door Maurice Kassenbouw, in samenwerking met advies- en ontwerpbureau Aelmans Tuinbouw Advies en Cogas Climate Control. Oplevering is 1 mei 2023.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement