Samen bladbedekking spuitmachines bekijken

vrijdag 31 mei, 2024

Diverse boomkwekers demonstreerden afgelopen woensdagavond in Opheusden hun axiaal- of dwarsstroomspuit. Om samen de bladbedekking te bekijken en erover te discussiëren.

De praktijkavond volgde op onze theorie-avond, twee weken eerder op het SKL-keuringsstation van Damcon, over verbetering van de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen.

De praktijkavond werd georganiseerd door Boomteeltstudieclub Opheusden en vond plaats op het containerveld van Gebr. van Eldik. Dankzij de betonpaden konden kwekers evengoed met hun machines rijden.

Zes spuiten werden gedemonstreerd: een traditionele Dragone-axiaalspuit met enkele blaasmondjes erop, een Dragone met zes blaasmonden, de nieuwste Dragone-dwarsstroomspuit, een getrokken KWH-axiaalspuit met twee blaasmonden, een Lochmann-dwarsstroomspuit, en een getrokken Lochmann-dwarsstroomspuit met 99%-driftreductie. Allen reden met 7 bar spuitdruk, 4 km/uur rijsnelheid en uiteraard alleen water in de tank.

Nieuwste Dragone beste bladbedekking

Aan lange tonkinstokken was, op diverse hoogten, watergevoelig papier bevestigd, als indicatie voor de bladbedekking in de bomen. Na de demo’s bespraken de bijna 50 aanwezige kwekers het spuitresultaat per machine. Volgens hen behaalde de nieuwste Dragone de beste bladbedekking, ook tot 4 meter hoogte. Daarna volgden de getrokken Lochmann en de KWH. De traditionele Dragone-blower behaalde het slechtste resultaat.

De demo’s en resultaten leverden goede discussies op. Het geheel was leerzaam voor kwekers, aldus Cees Tijssen, voorzitter van de studieclub, die ook zelf de spuitmachine van zijn bedrijf Izak Mauritz Boomkwekerijen demonstreerde. „We denken als kwekers allemaal dat we het goed doen, met de juiste instellingen en de juiste spuitmachines. Maar het beeld dat we na de demo’s zagen, was toch weleens anders. Er valt dus nog wat te verbeteren.”

Ook TCT erbij

Op de praktijkavond was ook de Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) vertegenwoordigd, om te zien hoe de praktijk werkt en om mee te denken met de sector. LTO Bomen, TCT, Ctgb en WUR zitten sinds het najaar samen om de tafel om meer zijwaartse DRT-technieken beschikbaar te krijgen in de boomkwekerij. DRT uit de fruitteelt is kansrijk.

De TCT beoordeelt uitsluitend of onderzoek dat is uitgevoerd om een spuittechniek of spuitdop in te delen in driftreductieklassen, op de juiste wijze is uitgevoerd en aan eisen van meetprotocollen voldoet.

Kijk op LinkedIn een filmpje van de bedekkingsdemo's in Opheusden.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement