'Praktijkresultaten met 100% veenvrij zijn goed'

donderdag 18 januari, 2024

Ruben Gommers, deelnemer aan de Zundertse innovatiekring rond weerbaar telen, deelde op het digitale symposium ‘Veen in potgrond en de zoektocht naar alternatieve substraten’ zijn praktijkervaringen met veenvrij.

„De resultaten zijn goed”, vertelde Ruben (rechts op de foto) over praktijkproeven die op zijn bedrijf Green-One zijn gedaan met 100% veenvrij. De kweker maakt zich wel zorgen. „Zijn er wel genoeg alternatieve grondstoffen beschikbaar voor de toekomst?” Green-One wil namelijk opschalen. Het bedrijf produceert nu al een groot aantal planten in 60% veenvrij. „Dat is mogelijk, met een beetje meer aandacht voor het water geven. Maar wat wordt de prijs van potgrond met alternatieven? Uiteindelijk moet het wel betaald worden.”

De praktijkproeven worden op vijf bedrijven (waaronder Green-One) binnen Treeport Zundert gedaan, met lokaal geteelde veenalternatieven. Dit jaar worden, samen met potgrondleveranciers en onder begeleiding van René van Gastel (GroeiBalans), grotere testen opgezet en geanalyseerd.

Lees hier een uitgebreider artikel over het digitale symposium dat woensdag 17 januari plaatsvond, inclusief een link om het terug te kijken.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement