LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Proeven sneller afbreekbare coating bekijken

vrijdag 06 september, 2024

Praktijkproeven van ICL Growing Solutions met sneller biologisch afbreekbare Osmocote-coating laten veelbelovende resultaten zien. Doel is te voldoen aan komende, strengere EU-regelgeving voor coatings van meststoffen.

In de EU geldt de EU Fertilization Product Regulation, bedoeld om de bodem- en waterkwaliteit in de EU te beschermen. In dit kader wil de EU dat het afbreekproces van coatings voor langzaamwerkende meststoffen sneller verloopt dan nu: minimaal 90% van een coating moet binnen 48 maanden na de werkingsduur van de meststof zijn afgebroken tot koolstofdioxide, biomassa en water.

Aanvankelijk wilde de EU een kortere afbraakperiode, maar dankzij lobby van Europese koepelorganisaties (waaronder de European Nurserystock Association, Copa Cogeca en Fertilizers Europe) waarin LTO en de vakgroep zijn vertegenwoordigd, is de afbraakperiode nu wettelijk vastgelegd op 48 maanden. Labtesten moeten deze snellere afbraak aantonen.

Prototypen beproeven

ICL Growing Solutions werkt al een aantal jaren aan nieuwe coatings die aan de nieuwe EU-regelgeving kunnen voldoen. De regelgeving zou vanaf juli 2026 gelden, maar nu lijkt het erop dat deze later, vanaf oktober 2028, gaat gelden. Dit uitstel geeft meer tijd om prototypen uitvoerig te testen en productielijnen op te zetten.

ICL beproeft enkele prototypen op diverse locaties in Europa, waaronder in Nederland. Het vakgroepbestuur besprak eerder de ontwikkelingen met ICL. Afgelopen maandag bekeek het bestuur samen met ICL-medewerkers de proeven onder praktijkomstandigheden.

De proeven liggen in verschillende boomkwekerijgewassen en diverse herhalingen. ICL zoekt naar een optimale balans tussen prestatie van de meststof (gedurende hele werkingsduur) en afbraakperiode van de coating. Voorlopig kan geconcludeerd worden dat de prototypen veelbelovend zijn en dat de afbraak kan voldoen aan de EU-regelgeving.

Arno Engels

Meer nieuws

Subsidie op gesloten vulsysteem