Proeven lokaal geteelde veenalternatieven besproken

vrijdag 06 oktober, 2023

GroeiBalans en VARTA hebben onlangs met kwekers de lopende praktijkproeven in de Treeport-regio met lokaal geteelde veenalternatieven besproken.

Foto: VARTA

De bijeenkomst vond plaats bij Plantenkwekerij Joost Sterke, waar Miscanthus als vezel in potgrond wordt verwerkt. Diverse aspecten rond het kweken zonder veen zijn besproken, evenals de teelt en verwerking van alternatieve en duurzamere vezels. VARTA is kort voor Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw, ontstaan vanuit kwekerij Gova.

De praktijkproeven zijn vorig jaar ingezet bij diverse kwekers binnen Treeport Zundert. Ten opzichte van vorig jaar is er vooruitgang zichtbaar, maar er moet met name aan het begin van de teelt nog een inhaalslag qua bemesting worden gemaakt. Dit valt hoogstwaarschijnlijk te verklaren doordat veenvrije mengsels aan het begin stikstof vastleggen. Veenvrije mengsels vragen dus om een ander gebruik van (start)meststoffen.

Later in het seizoen hebben de planten meer meststof tot hun beschikking, waarschijnlijk omdat de veenvrije mengsels dan weer stikstof gaan vrijgeven. Dit was zichtbaar aan de proefplanten; ze kwamen weer goed op kleur en de groei trok weer bij.

Focus vervolgproeven startbemesting

Bij de kwekers heerst voldoende interesse om zich verder te ontwikkelen en te leren over veenvrij kweken. Komende drie teeltseizoenen zullen er nog drie proeven worden ingezet, waarbij de focus meer komt te liggen op de startbemesting. Elk gewas is anders; er is meer specialisme nodig met teelten op veenvrije mengsels. Het delen van ervaringen is belangrijk om samen tot de beste resultaten te komen voor een duurzamere teelt.

De praktijkproeven worden mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant en Innovatiefonds Hagelunie Interpolis. De kwekers doen ook mee aan de Zundertse innovatiekring rond weerbaar telen die is opgezet door LTO Bomen, met steun van Treeport en begeleiding vanuit GroeiBalans.

Meer nieuws

Groenbemesterdag in Vredepeel

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement