Precisie-gewasbescherming ook onder glas noodzaak

donderdag 06 juni, 2024

Ook in binnenteelten wordt optimaal spuiten steeds belangrijker, zo werd woensdag duidelijk op een bijeenkomst over precisie-gewasbescherming en weerbaar telen in de glastuinbouw.

Efficiënt en effectief spuiten, met de juiste techniek en instellingen: dat speelt niet alleen in open teelten, maar ook in de glastuinbouw. Glastuinbouw Nederland en onder andere Botany voeren binnen het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ van LTO met LNV-steun (waarvan innovatiekringen en emissiebeperking in onze sector onderdelen zijn) de pilot ‘Precisie Gewasbescherming’ uit.

Versnelling groene middelen hard nodig

De bijeenkomst woensdag vond plaats bij Botany in Meterik. Voor een toekomstbestendige glastuinbouw is versnelling van de toelating van groene middelen hard nodig, stelde pilotleider Liesbeth Nijs (Glastuinbouw Nederland). „Om tot een werkbare situatie te komen. Want het wegvallen van chemische middelen gaat door. En omdat selectieve middelen verdwijnen, staat de inzet van biologische bestrijding onder druk.”

De effectiviteit van bespuitingen onder glas is te optimaliseren met bestrijding op maat. „Spuiten op het juiste moment, met de juiste techniek en instellingen, en met de juiste hulpstoffen erbij”, zei Nijs. „Contactwerking is steeds belangrijker. Elke teelt vraagt wel om een andere aanpak.”

Hulpstof en extra dop van onderen

De circa 70 aanwezige glastuinders volgden bij Botany verschillende workshops rond optimaliseren van gewasbescherming. Zoals bestrijding van echte meeldauw in drie rassen aardbei: blad of vrucht is verschillend gevoelig voor de schimmelziekte. Er is een groen IPM-schema (Integrated Pest Management) gedemonstreerd met of zonder hulpstoffen. En met een geoptimaliseerde spuittechniek: met een extra dop die van onderen spuit.

„Als je een hulpstof toevoegt”, zei projectleider Julie de Groot (Botany), „zie je minder meeldauw. Maar we zien wisselende resultaten in de bladbedekking.” Ze toonde de bladbedekking van planten met een UV-fluorescerende stof, in een afgeschermde kast. „Een extra dop die van onderen spuit, kan toegevoegde waarde bieden.”

Betere bladbedekking met techniek uit akkerbouw

In een andere workshop wees Hans Beerkens (Mertens) op het belang van juiste spuittechniek en spuitapparatuur. „In de praktijk zie je nog vaak dat doppen op een mast kriskras door elkaar zitten. Dan krijg je geen efficiënte en effectieve bespuiting.” Voor contactwerking is een goede indringing in het gewas essentieel. „Je kunt wel de druk verhogen, maar dan krijg je fijne druppels. Dan zie je dat de indringing juist minder wordt. En weet ook dat kleinere doppen eerder kunnen leiden tot verstopping.”

Beerkens noemde diverse technieken die kunnen bijdragen aan een betere bladbedekking. Zoals een spuitboom met luchtondersteuning, doppen die in een hoek van 40 graden staan. Daarnaast noemde hij een driftreducerende techniek uit de akkerbouw: MagGrow. „Dat helpt bij het creëren van optimale spuitdruppels. MagGrow is op bestaande apparatuur te bouwen.” MagGrow werkt op basis van een statisch magnetisch systeem. „Maar de magneten kunnen niet tegen agressieve middelen zoals ontsmettingsmiddelen.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement