Liefst 4.000 pioensoorten bekijken in Lemelerveld

vrijdag 12 mei, 2023

Op vrijdag 12 mei vond bij R2 Flowers te Lemelerveld (Overijssel) een geslaagde en interessante bijeenkomst plaats voor pioenentelers.

De telers kwamen vanuit heel Nederland naar de pioenenbijeenkomst in Lemelerveld die georganiseerd was door de LTO Cultuurgroep Zomerbloemen, toeleverancier KaRo en R2 Flowers.

Richard Jong van R2 Flowers vertelde waarom het bedrijf van Noord-Holland naar Lemelerveld is verhuisd. Hij gaf ook uitleg over de diverse activiteiten van het bedrijf, zoals de bemiddeling van planten en bloemen, maar uiteraard ook over de veredeling.

Soortechtheid

Opmerkelijk is dat de vermeerdering van pioenen via weefselkweek geen succes is. Er is veel geld en tijd gestopt in weefselkweekvermeerdering, maar helaas zonder goed resultaat. In de loop der jaren is het percentage soortechtheid van de in Nederland verkochte pioenenplanten gestegen van 80% naar 99%. We kennen momenteel diverse schimmelproblemen in de pioenen, zoals Botrytis en Phytophthora, maar Richard gaf aan dat virus, zeker voor export, een groter probleem zal gaan worden.

Druppelbevloeiing en bodemverbetering

Vanuit toeleverancier KaRo gaven Arjan Rood en Danny Rood een presentatie. Arjan ging vooral in op de toepassing van druppelbevloeiing in de pioenenteelt: wat zijn de voordelen van druppelbevloeiing en welke systemen, slangen, merken et cetera zijn er mogelijk. Een belangrijk item daarbij is ook waar komt de druppelslang te liggen: op de grond, onder de rug, in de rug, of aan de zijkant van de rug.

Danny gaf uitleg over diverse mogelijkheden van bodemverbetering, bladvoeding en stikstofbindende bacteriën. 1% humusverhoging in de bodem geeft een extra waterbuffer van 8 mm. Daarnaast kunnen zowel positief geladen als negatief geladen nutriënten vast gehouden worden. Terwijl klei alleen positief geladen nutriënten vast kan houden (klei is zelf negatief geladen).

Pioenen rustgewas

De laatste spreker voor de pauze was Anneke van Dijk, beleidsmedewerker van LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. Zij gaf uitleg over de status, nut en voortgang van het Landbouwakkoord. En vervolgens kwam het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn en het nieuwe GLB aan de orde. De pioenen vallen gelukkig door inzet van LTO voor de mestwetgeving onder de rustgewassen. Momenteel wordt vanuit LTO ingezet om ook de pioenen bij het GLB onder de rustgewassen te krijgen.

In de pauze was door R2 Flowers een patatkraam geregeld, zodat iedereen een heerlijke vrijdagmiddag-hap kreeg.

De bijeenkomst werd vervolgd met een in drie groepen verdeelde rondleiding over de Peony Showgarden Holland. Hier zijn maar liefst 4.000 verschillende pioenen soorten te zien. Ongeveer 2.000 soorten zijn nieuwe kruisingen uit zaad, en de andere helft zijn bestaande soorten. Voordat de nieuwe kruisingen in de Peony Showgarden Holland komen, hebben al vele selecties plaats gevonden en is een veelvoud van nieuwe kruisingen al als ongeschikt bevonden en verwijderd.

We kunnen concluderen dat het een geslaagde en informatieve pioenenbijeenkomst was.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement