Overheid, werk mee aan betaalbare innovaties in teelten

donderdag 16 februari, 2023

Kwekers zijn creatief in het bedenken van innovatieve oplossingen tegen onkruid, maar die moeten bedrijfsmatig wel betaalbaar zijn. En de overheid mag hier wel aan meewerken.

Dit kwam woensdag naar voren bij Gebr. Seuren Kwekerijen in Lottum, tijdens een bezoek van de begeleiding van de innovatiekringen. Hiermee wordt de sector op weg geholpen naar 2030, het jaar waarin alle teelten nagenoeg emissieloos en weerbaar moeten zijn. De overheid wil dat het chemisch middelengebruik en de milieulast verder worden verlaagd.

Dat maakt onkruidbeheersing in de rozenteelt uitdagend, zo legde Suzanne Verhaegh-Seuren uit. Met name in het tweede teeltjaar wanneer de oculaties uitgroeien, want in het eerste teeltjaar zijn de onderstammen met schoffelen en wiedeggen vrij goed schoon te houden van onkruid. „Rozenstruiken zijn kwetsbaar. Oculaties mag je niet raken, anders worden de struiken onverkoopbaar.”

Combinatie uitblazen, ganzevoeten en vingerwieders

Stan Seuren heeft samen met mechanisatiebedrijf Coenders Lottum blaastechniek gebouwd op een constructie waaraan ook ganzevoeten en vingerwieders zijn te hangen. De combinatie wordt ingezet vanaf het voorjaar, wanneer de oculaties 8-10 cm zijn uitgelopen. Lucht onder hoge druk blaast het onkruid weg uit de rij. „Dat werkt goed bij droge omstandigheden, maar het lukt niet als de grond natter is.”

De combinatie is bedacht door Seuren. „Als je bepaalde middelen niet meer mag gebruiken, wordt je vanzelf creatief. Dat is positief”, zegt Suzanne. „Maar wat voor ons goed werkt, kan bij een ander misschien niet goed werken. Iedereen heeft toch zijn eigen visie op onkruidbeheersing, gebruikt een andere rij-afstand, kweekt op een andere grondsoort en andere soorten rozen. Onder breed uitgroeiende rozen kun je moeilijker schoffelen.”

Rij afdekken met natuurlijk materiaal?

Andere rozenkwekers in de regio passen nu, als alternatief voor traditioneel schoffelen en spuiten, vingerwieders met gps of LvS toe.

Seuren heeft ook weleens het afdekken van de rij met een natuurlijk materiaal overwogen: alleen de strook waarin de rozen groeien, zodat tussen de rijen geschoffeld kan worden. „Maar werkt afdekken wel goed, en wegen de kosten op tegen de baten?”, vraagt Suzanne zich af. „We willen het goed doen voor het milieu, maar we zijn wel commercieel bezig. En wat kost een investering? Die moet wel betaalbaar zijn. Wat dat betreft mag de overheid ons wel ondersteunen.”

Voortgang en planning besproken

Alternatieve onkruidbeheersing is een van de onderwerpen die de innovatiekring Horst a/d Maas aanpakt. Iedere paar maanden wordt de voortgang en de planning besproken in een regio waarin een innovatiekring draait. Afgelopen november was dit bij Greenport Boskoop en Delphy, afgelopen woensdag bij Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas en Compas Agro. Lees hier een tussenstand van 2022.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement