Opschalen bamboeteelt in Nederland, opties voor boomkwekerij

maandag 02 januari, 2023

BambooLogic investeert in opschalen van bamboeteelt in Nederland. Dit kan perspectief bieden voor de (laan)boomkwekerij en de pot- en containerteelt.

Bamboe groeit zeer snel en neemt veel CO2 op. Eenmaal volwassen blijft de plant 80 tot 120 jaar beschikbaar voor jaarlijkse oogst. Momenteel ontbreekt in Europa nog de beschikbaarheid van lokale biomassa, maar BambooLogic investeert in opschalen van de bamboeteelt in Nederland. De verwerkingsindustrie is al wel aanwezig.

Tonkinstokken en afdekmateriaal

Het gewas wordt gebruikt in meer dan 10.000 producttoepassingen, van voedsel en textiel tot composiet en biobased bouwmaterialen. Ook voor kwekerijen zijn volgens BambooLogic toepassingen mogelijk. Bijvoorbeeld als tonkinstokken. Hiervoor bestaan volgens BambooLogic specifieke variëteiten en selecties, afhankelijk van de hoogte en diameter die nodig is in de (laan)boomteelt. BambooLogic kan helpen voor advies of leveren van planten.

Daarnaast kan Nederlandse bamboe gebruikt worden als afdekmateriaal in de pot- en containerteelt. Testen zijn hiervoor nog uit te voeren. Volgens BambooLogic is het belangrijk om, gezien de bijzondere vezelstructuur van bamboe, een geschikte versnipperaar te gebruiken zodat het product gemakkelijk verwerkbaar is als afdekmateriaal.

Mogelijk biedt bamboe ook perspectief als veenvervanger in potgrond, maar dit vraagt nog verder onderzoek. Een tiental jaren geleden zijn op kleine schaal testen uitgevoerd in Zuid-Frankrijk, volgens BambooLogic met positief resultaat: vergelijkbaar met houtsoorten, maar door typische kenmerken biedt bamboe voordelen voor bepaalde teelten.

Samenwerking met NLgroen

Vanwege de opschaling in Nederland is BambooLogic onlangs een samenwerking aangegaan met NLgroen, een gezamenlijke activiteit van directeur Nick Waltmans en LTO Bedrijven.

De samenwerking houdt in dat NLgroen carbon removal credits (koolstofverwijderingscertificaten) voor BambooLogic gaat verhandelen. NLgroen heeft reeds ervaring met andere landbouwgewassen zoals olifantsgras (Miscanthus). Daarnaast helpt NLgroen om in Nederland bamboeteeltlocaties te vinden, in samenwerking met geïnteresseerde boeren. Verwachting is dat dit CO2-vastlegging door bamboeteelt verder stimuleert.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement