LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Op excursie naar noordelijke boomkwekerij

dinsdag 17 september, 2024

Kring Noord was afgelopen maandag op excursie naar boomkwekerijen in Friesland en Groningen. Vakgroepvoorzitter Erik Stuurbrink en LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins waren erbij.

De excursie begon maandagochtend op het bedrijf van de voorzitter van Kring Noord, Romkje de Hoop: Tuincentrum en Kwekerij de Triemen in Triemen (Friesland). Daarna volgde een bezoek en rondleiding bij Boomkwekerij Westerkwartier in Niebert (Groningen), bedrijf van Marcel Roffel waar onder andere aandacht was voor mechanisatie. Als derde werd de boomkwekerij van Jan Boneschansker in Meeden bezocht.

Praktische en actuele thema's

LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins sloten aan bij de excursie van de Noord-Nederlandse kwekers, evenals Erik Stuurbrink en Anneke van Dijk vanuit LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Aan de orde kwamen allerlei praktische en actuele thema’s, zoals gewasbescherming, biologische bestrijding, onkruidbestrijding die zoveel mogelijk mechanisch wordt gedaan. En de handel en afzet in/vanuit het noorden kwam ter sprake.

Samen zaken oppakken

Vanzelfsprekend was ook belangenbehartiging een gespreksonderwerp en onderlinge samenwerking in de noordelijke provincies. LTO Noord en Kring Noord werken daaraan, ook met Greenport Noord ten behoeve van de gehele noordelijke tuinbouw. Vakgroepvoorzitter Erik Stuurbrink ziet meer mogelijkheden. „Laten we samen zaken oppakken, niet versnipperd, en hoe de noordelijke boomkwekerij impulsen kan krijgen. Er is hier bijvoorbeeld nog veel ruimte om te kweken.”

Arno Engels

Meer nieuws