NVWA ontdekt invasief soort op waterplantenbedrijf

vrijdag 10 februari, 2023

De NVWA heeft op een handelskwekerij in waterplanten ongeveer een half miljoen Salvinia molesta laten vernietigen. Deze grote slotvaren staat namelijk op de EU-lijst van invasieve soorten en mag niet worden verhandeld.

Foto: NVWA

De NVWA trof de waterplanten aan tijdens een inspectie. Het bedrijf, dat grootschalig waterplanten kweekt en verhandelt, dacht volgens de NVWA een grote voorraad Salvinia minima te hebben. Deze soort staat niet op de EU-lijst van invasieve soorten en mag wel worden verkocht.

Na analyse bleek het echter om Salvinia molesta te gaan, de grote vlotvaren die sinds 2019 op de EU-lijst van invasieve soorten staat en dus verboden is te kweken en te verhandelen. Het verschil tussen S. minima en S. molesta is lastig te zien. Vermoedelijk is de voorraad S. minima de afgelopen jaren besmet geraakt met S. molesta. De invasieve soort heeft de ander op het bedrijf uiteindelijk verdrongen.

Hoe de voorraad besmet is geraakt, is niet meer te achterhalen. Het bedrijf kocht door de jaren heen bij meerdere leveranciers waterplanten om de eigen voorraad aan te vullen.

Het is niet eerder voorgekomen dat de NVWA zo’n grote partij van een invasief soort heeft aangetroffen. De NVWA heeft na overleg met RVO het bedrijf opgedragen de partij te laten vernietigen, op kosten van het bedrijf. Ook krijgt het bedrijf een officiële schriftelijke waarschuwing. Het is namelijk verboden om soorten van de EU-lijst te koop aan te bieden.

Juiste identificatie belangrijk

Door onjuiste etikettering van planten en verkeerde identificatie kunnen invasieve soorten wijdverspreid raken. Het is volgens de NVWA daarom belangrijk zeker te weten om welke soort het gaat. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die ook goed bruikbaar zijn voor bedrijven.

Per 1 augustus 2022 is de EU-lijst van invasieve exoten uitgebreid met 22 nieuwe soorten. Daaronder Pistia stratiotes, Celastrus orbiculatus, Koenigia polystachya en Hakea sericea. Bekijk hier de volledige EU-lijst.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement