LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

NPLG stopt, wat nu?

donderdag 05 september, 2024

Kabinet-Schoof stopt met het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Het zou zowel kansen als uitdagingen betekenen voor de boomkwekerij. Maar nu?

„Het is nog koffiedik kijken”, reageert Erik Stuurbrink, voorzitter LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Zoals menigeen was ook hij verrast door het nieuws dat provincies niet meer verder hoeven met programma’s om natuur en biodiversiteit te herstellen, en de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te verbeteren.

De voorzitter heeft hoge verwachtingen van Prinsjesdag. „Want hoe gaat het nu verder? Waar gaat het kabinet nu wel in investeren? Worden de goede zaken uit het NPLG behouden, kunnen we zaken terugdraaien of anders bekijken?”

Bossenstrategie gaat door

Directeur-generaal Johan Osinga (Ministerie van LNV) benoemde vorig jaar, op de Relatiedag van de vakgroep in Opheusden, kansen en uitdagingen voor de boomkwekerij binnen het NPLG. Zoals kansen bij de uitvoering van de Bossenstrategie; er zijn komende jaren miljoenen extra bomen en struiken nodig. Stuurbrink: „De Bossenstrategie gaat door.”

Bufferstroken anders bekeken?

Tot de uitdagingen van het NPLG behoren bufferstroken in beekdalen. „Misschien komt er nu ander beleid en worden de bufferstroken anders bekeken”, aldus de voorzitter, hoewel hij wel verwijst naar de EU-regels rond bodem en water die Nederland heeft na te leven. „Nederland moet nog altijd de doelen uit bijvoorbeeld de Kaderrichtlijn Water halen.”

Wat LTO Nederland betreft gaat het kabinet de nieuw ingezette lijnen uit het hoofdlijnenakkoord voortvarend uitvoeren. Dat betekent dat er meer geld beschikbaar komt voor grootschalig gebruik van innovaties, inzet van managementmaatregelen en ruimte voor ondernemerschap.

Arno Engels

Meer nieuws