Nieuwe EU-maatregelen tegen Japanse kever

vrijdag 27 oktober, 2023

De Europese Commissie voert nieuwe maatregelen in tegen de Japanse kever (Popillia japonica), waaronder een grote bufferzone rondom een vondst. Handel is wel mogelijk, maar onder strikte voorwaarden.

Foto: NVWA/Bugwood.org

De EU heeft de uitvoeringsverordening gepubliceerd (download deze hier) met daarin maatregelen die alle EU-lidstaten moeten nemen: om te voorkomen dat de Japanse kever zich verder in de EU vestigt en verspreidt. Volgens fytodienst EPPO is Popillia japonica in Europa vooralsnog alleen in Italië en Zwitserland aanwezig.

De EU-maatregelen zijn niet alleen gericht op het voorkomen, maar ook op het uitroeien na een vondst. Wordt de Japanse kever aangetroffen, dan geldt een besmette zone van 1 km en daaromheen een bufferzone van 5 km: totaal dus 6 km. Als na verloop van tijd blijkt dat de besmetting niet meer kan worden uitgeroeid, dan kan een besmette zone van 3 km en daaromheen een bufferzone van 15 km worden ingesteld: totaal dus 18 km.

De impact van een vondst in Nederland kan dus groot zijn. Handelsbond Anthos adviseert daarom ondernemers die bomen of planten inkopen in Italië en/of Zwitserland:

  • Vraag bij uw toeleverancier na of de producten en het daarvoor gebruikte uitgangsmateriaal afkomstig zijn uit een gebied dat vrij is van Popillia japonica;
  • Inspecteer de zending bij ontvangst zorgvuldig;
  • Zorg dat de betreffende partijen traceerbaar zijn binnen uw bedrijfsvoering.

Hoe kunt u Japanse kever ook alweer herkennen, en wat zijn waardplanten van dit quarantaine-organismen? Download hier factsheet van de NVWA.

Aanhangend groeimedium

Sinds april 2022 gelden al extra EU-eisen: alle bomen en planten met aanhangend groeimedium moeten vrij zijn van Popillia, zowel bij verhandeling binnen de EU als bij import uit Canada, China, India, Japan, Rusland, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Handel in en uit een afgebakend gebied (besmette zone en bufferzone) is alleen mogelijk als aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Er geldt een verbod op het verplaatsen van de bovenste bodemlaag, gebruikte groeimedia en onbehandelde plantenresten, tenzij: dit is gecontroleerd door de autoriteiten en vrij is bevonden van Popillia japonica.

Noodplannen en bijzondere voorschriften

Alle EU-lidstaten moeten nu noodplannen maken waarin zijn opgenomen: maatregelen die het land neemt om Popillia na een vondst te kunnen uitroeien, bijzondere voorschriften voor het binnenhalen van waardplanten, en procedures voor het identificeren van eigenaren van privéterreinen (indien de Japanse kever daar wordt aangetroffen).

Daarnaast moeten alle EU-lidstaten jaarlijks risicogebaseerde onderzoeken uitvoeren: in gebieden waar de Japanse kever zich zou kunnen vestigen.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement