LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Naleving gewasbeschermingsregels in grondwaterbeschermingsgebieden niet verbeterd

woensdag 25 september, 2024

De naleving van gewasbeschermingsregels in grondwaterbeschermingsgebieden is niet verbeterd, concludeert de NVWA na 88 inspecties in de land- en tuinbouw. Van de 10 inspecties in de boomkwekerij waren er 4 niet akkoord.

De NVWA voerde vorig jaar inspecties uit bij 88 telers van land- en tuinbouwgewassen die met een of meerdere percelen in een grondwaterbeschermingsgebied zijn gevestigd. Hiervan was 76% akkoord. In 2020 was dit percentage iets hoger, 78%. In 2017 was slechts 41% akkoord; telers waren destijds niet goed op de hoogte van de regels of wisten niet dat hun percelen in een grondwaterbeschermingsgebied lag. Daarop zette de NVWA in op informeren van telers over het gebruik van middelen in zo’n gebied en geldende beperkingen.

Overtredingen werkzame stoffen

Van de 88 inspecties zijn er vorig jaar 10 inspecties uitgevoerd in de boomkwekerij. Hiervan waren er 6 akkoord, maar 4 niet: er waren werkzame stoffen gebruikt die niet zijn toegestaan, of beperkt, in een grondwaterbeschermingsgebied. Het ging om deze werkzame stoffen: isoxaben (AZ 500, herbicide), penconazool (Topaz 100 EC, fungicide), flupyradifuron (Sivanto Prime, insecticide) en MCPA (U46 MCPA, herbicide).

De NVWA wil een naleving van tenminste 95% en bekijkt, in overleg met de sector, welke aanvullende maatregelen zijn te nemen.

Zelf checken met handige tools

Op de Dag van Innovatiekringen, komende donderdag 17 oktober bij Boomkwekerij Maarten van Overbeek, zal de NVWA dieper ingaan op naleving van regels in de boomkwekerijsector.

Arno Engels

Meer nieuws

NPLG stopt, wat nu?

Innovatiedagen met vakgroep erbij