Na natte periode een optimale start

zaterdag 09 maart, 2024

Na de extreem natte herfst en winter zullen de kwaliteit van de gewassen en het nutriëntengehalte van de bodem hard achteruit zijn gegaan. Nu is dus het moment om te zorgen voor een optimale start van het groeiseizoen.

Dit artikel is aangeleverd door adverteerder Soiltech.

Als we inzoomen op de bodem na de natte winterperiode zullen in veel gevallen de wortelkwaliteit, de bodemstructuur, het bodemleven en het nutriëntengehalte in de bodem aandacht nodig hebben. Een bodemanalyse is dan een goed startpunt om onderlinge verhoudingen en aanwezigheid van de diverse hoofd- en spoorelementen inzichtelijk te krijgen. Er zit veel verschil in hoe een element zich gedraagt in de bodem. Elementen zoals kalium en borium zijn zeer gevoelig voor uitspoeling. Op lichte gronden spoelt bijvoorbeeld na 70mm neerslag al 70% van de borium uit. Ook is uitspoeling van de verschillende elementen afhankelijk van de bindingscapaciteit van de bodem.

Borium essentieel

Na een extreem natte periode zal de wortelkwaliteit van de gewassen matig zijn. In de eerste fase van een groeiseizoen is herstel en ontwikkeling van het wortelgestel noodzakelijk om daarna goede bovengrondse groei te kunnen realiseren. Voor de eerste uitloop/groei van wortelpunten is het element borium belangrijk. Het is dus essentieel om voldoende plantbeschikbaar borium tijdens deze fase in de bodem te hebben. Later in het seizoen zorgt borium voor de uitloop van groeipunten in een gewas, goede bloem-, vrucht- en zaadzetting en ontwikkeling van de vaatbundels. Een goede boriumvoorziening tijdens het hele groeiseizoen is dus van groot belang.

Voordelen combineren

Door borium te binden aan huminezuur, is dit element voor langere periode beschikbaar. In vollegrondsteelten heeft deze combinatie nog meer voordelen: deze stimuleert een goede wortelontwikkeling, is voeding voor het bodemleven en buffert nutriënten.

Het product Optima Soil-Humi B is een gebruiksvriendelijke en effectieve bodemmeststof die voor vollegrondsteelten de eigenschappen van huminezuur en de beschikbaarheid van borium combineert. Daarnaast is deze in het voorjaar prima te combineren met de bodemmeststof Root&Shoot. Samen een goede basis voor een optimale start.

Erwin Stokman, Soiltech

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement