Minimaliseren fytosanitaire risico’s en kans op handelsbeperkingen

vrijdag 13 oktober, 2023

Hoe zijn fytosanitaire risico’s in de sector te minimaliseren, en daarmee de kans op handelsbeperkende maatregelen voor bedrijven?

Wageningen University & Research bekijkt mogelijkheden om bedrijven de juiste preventiemaatregelen te laten nemen, met de bedoeling om fytosanitaire risico’s te minimaliseren. Hiervoor nemen onderzoekers interviews af met ondernemers in de sector.

Fytosanitair beleid is nodig om te voorkomen dat nieuwe ziekten en plagen zich vestigen in Nederland en de EU. De sector is immers gebaat bij het gezond houden van planten en bedrijven. De internationale handel dient zo min mogelijk verstoord te worden.

Vestiging van nieuwe ziekten en plagen kan leiden tot ingrijpen op bedrijven in de vorm van ruiming van planten, maar ook tot handelsbeperkende maatregelen door landen die planten uit Nederland importeren. Sectororganisaties zoals LTO Nederland, Glaskracht Nederland, GroentenFruit Huis en Royal FloraHolland willen weten wat ondernemers hiervan vinden en wat zij hieraan doen.

Resultaten gebruiken voor advies

De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om een advies op te stellen: hoe kan de betrokkenheid van individuele bedrijven in het fytosanitair risicomanagement worden verbeterd? En hoe kunnen de ondernemers hierin worden ondersteund?

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement