Meerjarige teelten ook rustgewassen?

vrijdag 03 maart, 2023

Als meerjarige teelten van bomen, vaste planten en zomerbloemen ook op de LNV-lijst van ‘Rustgewassen’ zouden kunnen staan, biedt dit kansen voor de sector.

De meerjarige teelten van de sector staan reeds definitief op de LNV-lijst van ‘Vroege teelten’. Dat betekent dat de teelten reeds per 16 februari bemest mogen worden; lees alle uitrijdregels bij RVO.

De meerjarige teelten staan bovendien al op de lijst van ‘Winterteelten’, wat betekent dat ze uitgezonderd zullen worden van het verplichte inzaaien van een vanggewas per 1 oktober (deze lijst is nog niet definitief).

Goed voor kwaliteit water en bodem

Rustgewassen op zand- en lössgrond zijn volgens LNV goed voor de kwaliteit van water en bodem. De kans op uitspoeling van stikstof (en fosfaat) is namelijk kleiner doordat de gewassen dieper wortelen (dan bijvoorbeeld gangbare landbouwgewassen). „Het zou mooi zijn als we onze gewassen ook tot ‘Rustgewassen’ kunnen betitelen”, zei vakgroepvoorzitter Aad Vollebregt op de bijeenkomst van de vakgroep en de LLTB in Grubbenvorst, afgelopen maandagavond.

Volgens LNV zijn rustgewassen met name grassen en granen, maar ook luzerne, klaver, diepwortelende Sorghum, Tagetes en vezelgewassen (zoals hennep). Tagetes staat bovendien op de lijst van ‘Vanggewassen’. Ook een vanggewas vermindert de uitspoeling en verbetert de bodem- en daarmee waterkwaliteit. Het neemt het nog aanwezige stikstof in de bodem op en ‘vangt’ het in het gewas.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement