Mee-beregenen aardappelpercelen verboden

dinsdag 21 mei, 2024

Als u gewassen kweekt naast aardappelpercelen waar een beregeningsverbod geldt: dan mag u die percelen niet mee-beregenen. Ook als dit niet opzettelijk gebeurt.

Foto: NVWA

Dat meldt de NVWA. Incidenteel blijken aardappelpercelen mee-beregend te worden door kwekers van andere gewassen. Meestal is dan de beregeningsinstallatie onzorgvuldig afgesteld, waardoor er oppervlaktewater op aardappelen kan terechtkomen. Dit kan ook gebeuren door overwaaien van water.

Bruinrot voorkomen

In de aangepaste Regeling plantgezondheid is het niet meer van belang wie de aardappelen in contact brengt met oppervlaktewater. Het beregeningsverbod is ingesteld om te voorkomen dat aardappelen besmet raken met bruinrot. Deze ziekte wordt veroorzaakt door Ralstonia solanacearum en R. pseudosolanacearum: twee bacteriesoorten die kunnen overleven in het oppervlaktewater.

Bij overtreding van het beregeningsverbod leggen NVWA en NAK maatregelen op voor (de betreffende delen van) het getroffen aardappelperceel. Ook kan bij verwijtbaar gedrag of herhaling een boete worden opgelegd aan degene die het water heeft opgebracht.

Indien een beregening leidt tot een bruinrotbesmetting, heeft dit ernstige gevolgen voor de bedrijfsvoering van de aardappelteler.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement