Marco Vergeer nieuw bestuurslid Vaste Planten

vrijdag 06 oktober, 2023

De LTO Cultuurgroep Vaste Planten heeft een nieuw bestuurslid: Marco Vergeer. Hij zal zich voor de sector vooral inzetten op het gebied van sortiment.

Marco (49) heeft een passie voor vaste planten, het kweken en het toepassen in beplantingen. Hij groeide op op een boerderij in het Alphense Rietveld, een polder bij Boskoop, en na de tuinbouwschool in Boskoop ging hij aan de slag bij kwekers. Eerst als zzp’er, daarna 10 jaar in dienst van Griffioen Wassenaar waar hij de teelt en de verkoop deed. Vervolgens runde hij een mini-camping in het Rietveld en werkte 10 jaar bij Gebr. Alkemade met sortiment als belangrijk item.

Vijf jaar geleden verhuisde Marco met zijn vrouw Liesbeth en drie kinderen naar Oost-Nederland, in Rekken tegen de grens met Duitsland. Daar bouwt hij en zijn vrouw het bedrijf ‘Plants for life’ op, waarmee hij jonge planten verkoopt voor verschillende kwekers. Basis van het bedrijf is een showtuin voor klanten. Die richt Marco in met sortiment van een aantal leveranciers die complementair zijn aan elkaar.

Om welk sortiment gaat het?

„Veelal oudere soorten sterke vaste planten, wilde en inheemse soorten die lange tijd – 10 tot 15 jaar – vast kunnen staan in een beplanting. Ik ben ervan overtuigd dat hier een verdienmodel in zit en dat gebruikers hier lang plezier van hebben. Planten voor het leven, daarom heet ons bedrijf zo in het Engels. Maar het betekent ook: planten voor het leven zijn goed voor de biodiversiteit, en dus ook voor ons als mens.”

Terug naar de basis van het sortiment?

„Ja, ik vind het belangrijk dat soorten voor een tuin gewoon sterk zijn, en goed zijn voor de biodiversiteit en zichzelf kunnen en mogen uitzaaien. In onze showtuin willen we hier ook de soorten op aftesten. Het samenwerken met gelijkgestemde ondernemers zoals in Perennial Power, geeft energie en kennis met elkaar. Of mensen zoals Peter Heutinck die je vragen: ‘Hoe is het met jou?’ Zo kan het dus ook; het hoeft in onze sector niet altijd over verdienen te gaan.”

Neem je bestuurstaken van Peter over?

„Dat is inderdaad de bedoeling. Peter (onderscheiden voor zijn verdiensten) deed in de cultuurgroep het sortiment, en dat is ook wel mijn ding. Als er mensen bereid zijn om kennis te delen, en samen te bouwen aan iets: dan geniet ik ervan, ik heb dan een mooie dag. Alleen ben je niets; samenwerken door de hele keten heen is een pré. In de toekomst komen er voldoende uitdagingen in onze sector voorbij die we mogen oplossen.”

Arno Engels

Meer nieuws

Groenbemesterdag in Vredepeel

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement