LTO Noord bezoekt boomkwekerij Opheusden

donderdag 04 juli, 2024

LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins bracht afgelopen dinsdag een werkbezoek aan de boomkwekerij. Samen met vakgroepvoorzitter Erik Stuurbrink bezocht hij in Opheusden Huverba en het Laanboomhuis.

Foto: Dirk Bruins (links) leert van Erik Stuurbrink wat Heptacodium miconioides is, en hoe deze zevenzonenboom is te herkennen.

Het bezoek startte bij Huverba, waar Gijsbert Arends en zijn broer Dirk Arends uitleg gaven over deze boomkwekerij (meer dan 100 ha vollegrondsteelt en containerteelt) die handel en logistiek combineert. Huverba belevert klanten in diverse landen met een breed pakket bomen en planten.

Ruimte voor kwekers

Tijdens het bezoek is de beschikbare ruimte voor boomkwekers in de laanboomregio aan de orde gekomen. Hierbij kan LTO Noord een rol spelen in de lobby naar de provincie, aldus voorzitter Dirk Bruins die onder de indruk was van het ondernemerschap in de sector, kansen zien en deze zo goed mogelijk te benutten.

Ook het sortiment van Huverba is bekeken, specifiek de focus op klimaatbomen oftewel soorten die bestand zijn tegen het veranderende klimaat. Daaronder Heptacodium miconioides, in het Nederlands de zevenzonenboom.

Na Huverba werd in het Laanboomhuis nog verder gepraat over ontwikkelingen die de sector raken, en de belangenbehartiging vanuit LTO Noord, LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen en regionaal Tree Centre Opheusden. Izak Mauritz gaf nog uitleg over de boomteeltopleiding die TCO met Hoornbeeck College heeft opgezet, en een rondleiding over de schooltuin bij het Laanboomhuis.

Samen sterk naar overheden

„Vanuit een gezamenlijk groen belang maken we ons samen sterk naar overheden, relaties en kritische volgers”, aldus LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins. Vakgroepvoorzitter Erik Stuurbrink onderstreepte de waarde van de boomkwekerij. „Onze producten brengen veel plezier in het leven, zijn goed voor ons welzijn en de omgeving. Onze sector biedt oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken: zoals hittestress in steden tegengaan. Ook vanuit de Bossenstrategie moet er meer groen in het land komen. Daar zorgt onze sector voor.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement