LNV bekijkt impact bufferstroken op regio Boskoop

vrijdag 12 mei, 2023

Het Ministerie van LNV heeft woensdag 10 mei regio Boskoop bezocht. Om te zien wat de impact is van bufferstroken op de smalle boomkwekerijpercelen in de waterrijke regio.

Foto: Anja van Tilburg (Greenport Boskoop)

Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop had LNV uitgenodigd voor een werkbezoek. Vijf medewerkers van LNV die betrokken zijn bij de mestwetgeving, werden verwelkomd door Michiel Gerritsen en Henk van der Smit van Greenport Boskoop. Daarnaast waren vertegenwoordigers van het Hoogheemraadschap van Rijnland en LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen aanwezig.

De aanleiding voor het bezoek was de verplichting vanuit de mestwetgeving, om per 1 maart 2023 bufferstroken langs water en sloten aan te houden. In bufferstroken mogen volgens RVO geen bemesting, chemische gewasbeschermingsmiddelen of biociden worden gebruikt.

Verlies 12-15% teeltoppervlak bij 3 meter bufferstrook

Meestal zal in Boskoop de bufferstrook 1 meter zijn. In het Kader Richtlijn Water-gebied Gouwepolder met sloten van meer dan 10 meter breed, moet de bufferstrook echter 3 meter zijn.

De impact van de bufferstroken voor de smalle percelen in het waterrijke Boskoop werd besproken voor de verschillende typen bedrijven: met teelten in de vollegrond, containervelden waar met langzaamwerkende meststoffen wordt gewerkt, en containervelden met volledige recirculatie.

Om te zien hoe groot de impact is in de praktijk, zijn de bedrijven Rijnbeek Perennials en Antoon Rijnbeek bezocht. „Wij zitten aan een meer dan 10 meter brede KRW-sloot”, vertelde Arno Rijnbeek van eerstgenoemd bedrijf. „Een bufferstrook van 3 meter is in de praktijk 12-15% van de totale teeltoppervlak. Hier mag ik niet bemesten of spuiten.”

Vragen sector en waterschap binnen LNV bespreken

LNV heeft aangegeven dat het Nederlandse mestbeleid aan Europese regels is gebonden. Antwoorden op vragen van de sector en het waterschap konden niet direct gegeven worden, maar er is toegezegd dit binnen LNV te bespreken.

Voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gelden teeltvrije zones. Er hoeft geen teeltvrije zone te worden aangehouden als gebruik gemaakt wordt van een emissiescherm. De teeltvrije zone is 1 meter als een spuittechniek met 90% driftreductie wordt gebruikt (en 50 cm bij een handmatig aangedreven handspuit).

Anneke van Dijk en Anja van Tilburg (Greenport Boskoop)

Meer nieuws

Groenbemesterdag in Vredepeel

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement