Limburgse kwekers bijgepraat over actuele zaken

vrijdag 15 december, 2023

Donderdagavond 14 december zijn Limburgse kwekers bijgepraat over actuele zaken die landelijk en provinciaal spelen, op een bijeenkomst van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen en de LLTB.

De bijeenkomst vond plaats bij Mart van Dijk Boomkwekerijen in Swolgen, met dank aan de gastheren Hans de Swart en zonen Rens en Giel.

Naleven gewasbeschermingsregels en NV-gebieden

Na een welkomstwoord door LLTB-hoofdbestuurder Peter van Dijck trapte Jan Veltmans af met ontwikkelingen rond bodem en water, zoals het voldoen aan de Kaderrichtlijn Water, het naleven van gewasbeschermingsregels, het afbouwen van stikstof in de aangewezen Nutriënten Verontreinigde gebieden en geboekte CEMP-resultaten.

Pilots weerbaarheid en driftreducerende technieken

Daarna gaf Arno Engels een tussenstand van het lopende LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’: van vraagstukken die in andere sectoren aan de orde zijn (zoals alternatieven voor glyfosaat in de landbouw en insecten uit bloemenkassen weren) en van vraagstukken die de diverse innovatiekringen behandelen. Ook is het lopende overleg met TCT, Ctgb en WUR over meer driftreducerende technieken voor de boomkwekerij toegelicht.

Quarantaine-oefening 2024 Horst a/d Maas

Anneke van Dijk lichtte vervolgens fytosanitaire bewustwording en preventie van quarantaine-ziekten en -plagen in de sector toe. De jaarlijkse calamiteitenoefening rond Xylella en andere Q-organismen zal in juni 2024 plaatsvinden in Horst a/d Maas; een programma wordt nog opgezet met Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas en de gemeente.

Lobby werken loont

Corine Fleuren (foto) nam de aanwezige kwekers vervolgens mee in arbeid- en CAO-zaken. Daaronder het minimumloon dat per 1 januari 2024 omhoog gaat, de loontabellen vanaf die datum en de CAO Open Teelten die tot 1 juli 2024 loopt. LTO is volop met een lobby bezig om te zorgen dat werken loont. Daarnaast wees Corine op de inzet van arbeidsmigranten die steeds moeilijker wordt, en de huisvesting die verschilt per gemeente.

Limburgs Programma Landelijk Gebied

Tot slot legde Peter van Dijck (LLTB) de stand van zaken uit rond het Limburgs Programma Landelijk Gebied. De eerste conceptversie is afgelopen zomer ingediend bij de Minister voor Natuur en Stikstof. Komend halfjaar zal er een tweede versie komen met daarin concrete maatregelen, hoewel het effect ervan nog onduidelijk is.

Dit was de eerste winterbijeenkomst van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Na de jaarwisseling volgen meerdere bijeenkomsten in andere regio’s. Die zullen samen met de ZLTO en LTO Noord worden georganiseerd.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement