Kwekers, meet stikstof in de bodem

vrijdag 03 maart, 2023

Hoeveel stikstof zit er aan het eind van het seizoen nog in de bodem? Kwekers doen er verstandig aan dit te (laten) meten vanwege het aankomende nitraatbeleid.

„Als er in november geen stikstof meer in de grond zit, kan er ook niks uitspoelen naar het grondwater”, zei vakgroepvoorzitter Aad Vollebregt afgelopen maandagavond in Grubbenvorst, op de bijeenkomst van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen en de LLTB over actuele zaken in de sector. „Ga daarom zelf meten.”

Stikstofonderzoek kan worden uitgevoerd door bureaus zoals Eurofins. Hoe diep bemonsterd moet worden, hangt af van de regio en de diepte van het grondwater. In bijvoorbeeld de Bollenstreek wordt bemonsterd tot het grondwaterniveau. Op hoge zandgronden dient in elk geval tot onder de bewortelingszone bemonsterd te worden.

Monitoringsprogramma

Binnen LTO wordt gewerkt aan een overkoepelend monitoringsprogramma om alle initiatieven over meten van uitspoeling te bundelen. Binnenkort zullen we leden hierop attenderen.

Met resultaten uit stikstofonderzoek hebben kwekers extra bewijs dat hun teelten niet-uitspoelingsgevoelig zijn. Dat bleek reeds in 2007 uit PPO-onderzoek. Geen emissie biedt kansen voor onze sector, zo vertelde Aad in Grubbenvorst, verwijzend naar aankomende bufferstroken rond beekdalen. „Dan zou je rond beekdalen evengoed nog bomen, vaste planten en zomerbloemen kunnen kweken. En ook rond kwetsbare gebieden zoals Natura 2000-gebieden. Het zou mooi zijn als we dat als sector voor elkaar kunnen krijgen.”

Gebiedsgerichte aanpak

De vakgroepvoorzitter wees de aanwezige kwekers ook nog op de gebiedsgerichte aanpak die straks volgens het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) gaat gelden. „Velen denken bij gebiedsgerichte aanpak aan de veehouderij, maar ook onze sector zit er heel nadrukkelijk in. Zorg daarom dat je erbij bent.”

Gebiedsprocessen spelen een belangrijke rol in de gebiedsgerichte aanpak. Hierin werken overheden en lokale partijen samen aan de opgaven die in zo’n gebied spelen. De gemaakte plannen komen per provincie in een gebiedsplan te staan; volgens de Wet Stikstofreductie en natuurverbetering moeten de provincies deze plannen in juli 2023 af hebben.

„Als vakgroep willen we de vertegenwoordigers uit onze sector ondersteunen, zodat we onze belangen goed in kunnen brengen”, benadrukte Aad op de Limburgse bijeenkomst. „Voor input in het Landbouwakkoord zitten wij aan de sectortafel (glas)tuinbouw en de sierteelt. Die input kan ook gelden voor de gebiedsprocessen.”

De inzet van de vakgroep is gericht op continuïteit van de sector en van de bedrijven. „Als je met andere sectoren goed praat, kom je er wel uit. Tot nu toe komen we er samen goed uit. Wij maken geen problemen maar lossen ze op, omdat wij groene producten maken voor stad, dorp en landschap. Groen is leven.”

Arno Engels

Meer nieuws

Groenbemesterdag in Vredepeel

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement