Kweken met minder of geen chemische gewasbeschermingsmiddelen

vrijdag 30 augustus, 2024

Kweken met minder of geen chemische gewasbeschermingsmiddelen: dit liep als een rode draad door twee excursies, naar zomerbloemen en bos- en haagplantsoen, die LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen afgelopen donderdag organiseerde.

De bijeenkomst vond op twee verschillende bedrijven plaats en begon bij:

Zomerbloemenkwekerij Geert Op ’t Hof, Nederhemert

Op een oppervlakte van 13,5 ha worden er zomerbloemen en trekheesters geteeld. Vol passie vertelde Geert Op ’t Hof hoe het bedrijf is gegroeid tot wat het nu is geworden. Na een cursus bodemkunde die een volle week duurde, is hij anderhalf jaar geleden overgestapt van gangbaar telen naar biologisch. De bloemen worden afgezet onder de naam ‘in omschakeling naar biologisch’. Uiteraard kregen we een toelichting over de pas opgerichte vereniging Biologische Sierteelt Nederland.

Basis is gezonde bodem

De basis voor alle teelten, vertelde Geert, is een gezonde bodem die in balans is, voldoende organische stof bevat en rijk is aan een grote diversiteit bodemleven. Op het bedrijf wordt jaarlijks veel organische materiaal, voornamelijk compost toegediend, waardoor het organische stof gehalte van deze kleigrond maar liefst 8% is. Verder wordt er veel gewerkt met groenbemesters en biostimulanten. Er wordt nog steeds aan gewerkt om de bodem nog optimaler te krijgen, goed kan altijd beter. 

Lichte schoffelmachine en afbreekbaar bodemfolie

Tijdens de rondleiding over het bedrijf kregen we uitleg over diverse onderwerpen zoals beregening, ziektebeheersing en onkruidbeheersing. De onkruidbeheersing gebeurt met een elektrische schoffelmachine, die om de bodemstructuur niet aan te tasten slechts 310 kg weegt. Daarnaast wordt bij diverse gewassen de bodem voor het planten met volledige afbreekbare folie bedekt. Ook komt er nog handwerk aan te pas met de hak.

Gelukkig kan het bedrijf diverse groene middelen gebruiken om waar nodig ziekten aan te pakken. Op ’t Hof is gestopt met de teelt van Duizendschonen, omdat het gewas door het vochtige klimaat in Nederland te gevoelig is voor roest. De gewassen op het bedrijf zagen er gezond en kwalitatief goed uit. 

Na de soep en de broodjes bezochten we het tweede bedrijf:

Bos- en haagplantsoenkwekerij Martijn Poppelaars, Prinsenbeek

Martijn Poppelaars kon door omstandigheden de rondleiding helaas niet zelf verzorgen. René van Gastel (GroeiBalans) leidde ons daarom rond. Op het bedrijf wordt gangbaar op ongeveer 45 ha bos- en haagplantsoen gekweekt. 

Onkruid mechanisch lukt niet altijd

Waar mogelijk wordt het onkruid mechanisch bestreden. In sommige gewassen lukt mechanisch niet altijd, bijvoorbeeld als er plantmateriaal in pluggen is aangeplant. Deze planten worden door mechanische onkruidbeheersing te makkelijk los getrokken. Ook zijn sommige gewassen, zoals een lauriersoort, erg gevoelig voor een bacterieziekte die latent aanwezig is in het gewas. Bij de kleinste beschadiging treedt deze ziekte op.

Nul-tolerantie

Tijdens de rondleiding kwam een knelpunt al snel naar boven: voor export naar diverse landen geldt een nul-tolerantie van bepaalde ziekten. Het wordt een hele grote uitdaging om dan met minder of zelfs zonder chemische middelen te kweken. 

De bijeenkomst werd afgesloten met een discussie in de kantine over mogelijkheden en onmogelijkheden bij het gebruik van minder chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement