Knolcyperus herkennen en voorkomen

donderdag 20 juli, 2023

Afgelopen dinsdag organiseerde de LLTB in Weert een veldbijeenkomst knolcyperus. Verschillende sprekers gaven een toelichting op wet- en regelgeving rondom knolcyperus en op onderzoeksresultaten.

Foto: LLTB

Knolcyperus is een zeer hardnekkig onkruid, waarvan de knolletjes zeer lang kunnen overleven in de grond. Tijdens de bijeenkomst van de LLTB werd duidelijk dat er niet één methode is om van dit onkruid af te komen, maar dat er meerdere methoden, gedurende meerdere jaren, moeten worden ingezet.

Aandachtspunten

Voorkomen van een besmetting met knolcyperus is daarom altijd beter. Een aantal aandachtspunten:

  • Bij huur of pacht percelen: laat de verhuurder verklaren dat het perceel vrij is van knolcyperus;
  • Controleer het perceel vooraf, bij voorkeur al in het voorgaande seizoen, op aanwezigheid van het onkruid;
  • Een loonwerker moet met (bezem)schone machines komen en gaan, om verspreiding van perceel naar perceel te voorkomen;
  • Zorg dat u knolcyperus kunt herkennen: zie deze leaflet;
  • Bestrijd het onkruid in een zo vroeg mogelijk stadium, bij voorkeur voordat er 3 blaadjes zichtbaar zijn. Hoe langer u wacht, hoe groter het risico op verspreiding in het perceel.

Nederlands beleid

In Nederland geldt geen meldplicht voor knolcyperus; u kunt dus zonder zorgen de problematiek bespreken met bijvoorbeeld teeltadviseurs en loonwerkers. Als de NVWA of een keuringsdienst een besmetting vaststelt, wordt een officiële besmetverklaring opgelegd op het besmette (deel van het) perceel. Er geldt dan een teeltverbod voor alle akker- en tuinbouwgewassen. Dan resteert slechts de teelt van gras, zwarte braak of permanente natuur.

Naast het teeltverbod geldt ook een bestrijdingsplicht van knolcyperus, een reinigingsplicht van machines, en een meldingsplicht bij overdracht aan een andere eigenaar/gebruiker. Dit alles wordt opgeheven wanneer het perceel drie opeenvolgende jaren knolcyperus-vrij is verklaard, of direct na besmetting is omgezet (begraven) of afgegraven en fytosanitair verantwoord is afgevoerd.

Koerswijziging beleid?

Na afloop van de veldbijeenkomst werd met een aantal sectorbestuurders stilgestaan bij het huidige beleid om knolcyperus te beheersen en verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Er is van gedachten gewisseld of het wenselijk is om het beleid aan te passen. De discussie hierover zal later dit jaar verder worden gevoerd in de LTO-commissie Gezonde Planten en in een werkgroep van BO Akkerbouw.

Boomkwekerijgewassen en vaste planten die verhandeld worden moeten vrij zijn van knolcyperus. Blijkt tijdens een teelt blijkt dat het perceel besmet is met knolcyperus? Dan worden voorwaarden gesteld aan de oogst, verwerking en/of vervoer van het gewas of product. Besmet plantgoed moet worden vernietigd als het niet volledig kan worden geschoond. Lees meer informatie bij Naktuinbouw.

Anneke van Dijk

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement