LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Ketenregisseur nodig voor afstemming bomendata

donderdag 10 oktober, 2024

De boomkwekerij heeft een ketenregisseur nodig om data van bomen af te stemmen op de hele keten. Dat stelde Martin Houben, directeur Boomkwekerij Udenhout, afgelopen woensdag in het GreenTechPort Brabant Café van ZLTO en Provincie Noord-Brabant.

Het GreenTechPort Brabant Café vond plaats bij Boomkwekerij Udenhout en werd georganiseerd met Wageningen University & Research en AgroWizard. Centraal stond het gebruik van vision, kunstmatige intelligentie (AI) en big data. Diverse boomkwekers waren aanwezig, leveranciers van technologie, onderzoekers en overheden zoals provincie.

Algoritme stamdiktemeting

Boomkwekerij Udenhout is bezig met toepassen van AgroWizard-technologie in het bedrijf: automatische diktemeting. „De stamdikte kunnen we nu met de technologie meten”, legde directeur Martin Houben uit. „Het algoritme lijkt nauwkeurig te werken bij bomen zonder stok. Het zelflerend systeem met 4.000 foto’s om de stok uit te filteren lijkt ook te werken, maar dat algoritme is nog niet klaar om bij bomen met stok te kunnen gebruiken.”

„Je kunt pas iets doen met de data als alle gegevens van een boom er zijn”, vervolgde Houben. „De positie bepalen we nu met rtk-gps en een scanner op de plantmachine. Leveranciersgegevens van bomen horen er ook bij, maar die moeten we nog zelf invoeren en dat is veel werk.” Udenhout is nu bezig met TSD om een koppeling met WinTree te maken. Het bedrijf gebruikt steeds meer technologie die data oplevert. Ook bijvoorbeeld de autonome maaier en rotoreg van Aigro, en vochtsensoren in de grond.

Allerlei voordelen data

Houben somde allerlei voordelen op die alle data kunnen opleveren: „Efficiënter werken, groeicurves maken en groei sturen met water en bemesting, beter inzicht in de arbeid per soort of per boom, meer werkplezier, onderbouwen van duurzaamheid richting klanten met een CO2-certificaat per boom. Het merken gaat sneller, de voorraad is sneller in beeld.”

Maar, zo stelde Houben: „Als alle schakels in de keten niet op elkaar zijn afgestemd, dan heb je een probleem. En het kost ons als individueel bedrijf nu teveel energie om die afstemming te realiseren. Wij hebben daarom een ketenregisseur nodig: dat is in het belang van de hele boomkwekerijsector en van onze klanten.”

Een ketenregisseur moet volgens Houben boomkwekerijkennis hebben, „en weten waar technologiebedrijven zoals AgroWizard en TSD mee worstelen. Ketendenken en samenwerken: dat is noodzakelijk bij ieder ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) dat gegevens van een boomkwekerij verwerkt. Als je ziet wat grote bedrijven nu al eisen in de duurzaamheidsrapportage CSRD: dan zijn wij kwekers de poortwachter van de keten.”

Inzet Raad voor de Boomkwekerij

De Raad voor de Boomkwekerij (LTO Bomen en Anthos) buigt zich momenteel over dit ketenvraagstuk, LTO Nederland voor alle sectoren. In column Nieuwe Oogst stelde vakgroepvoorzitter Erik Stuurbrink onlangs dat CSRD openheid van hele keten vraagt.

Arno Engels

Meer nieuws

NPLG stopt, wat nu?