LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Kalium, zeker nu!

dinsdag 17 september, 2024

In het huidige lastige groeiseizoen is de focus in veel teelten nog gericht op groei, en dus stikstof bemesting. Begrijpelijk, vaak wordt lengte van gewassen betaald. Voor een goed groeiend en vooral weerbaar gewas is een juiste N:K-verhouding van groot belang.

Dit artikel is aangeleverd door adverteerder Soiltech.

Kalium is voor veel boomkwekerijgewassen een belangrijk hoofdelement en heeft meerdere functies. Denk aan transport van overige nutriënten en suikers, een goede waterhuishouding in een gewas en daarmee weerbaarheid tegen de komende winterperiode. Leverbare planten zijn steviger en blijven beter op kleur. Overblijvende partijen overwinteren beter en hebben een goede start in het voorjaar bij voldoende beschikbaar kalium.

Vegetatieve fase

Naast de functies in de laatste fase van een seizoen is kalium ook belangrijk tijdens een groeiseizoen. Een tekort aan kalium leidt bij de meeste boomkwekerijgewassen tot een verminderde groei tijdens de vegetatieve fase. Bladeren blijven klein omdat er te weinig energie en voedingsstoffen worden aangevoerd. Bij een gebrek zullen eerst de bladranden van het oudere schot geel verkleuren en later afsterven. Bij naaldgewassen zien we een gelijksoortig effect, en kan een gebrek tot naaldval leiden. Tijdens de winter kunnen de knoppen makkelijker verdrogen, en als gevolg daarvan minder of niet goed uitlopen in het voorjaar.

Afharden

De natuur laat zich lastig sturen. Met het afnemen van de daglengte zullen gewassen van nature overgaan naar een groeifase die gericht is op het voorbereiden op de winter. Gedurende het afhardingsproces vindt er een reeks veranderingen plaats in het gewas. Zo daalt het gehalte vrij water in de plant, wat leidt tot een hogere suikerconcentratie in de cellen, maar ook de dikte van de celwanden neemt toe.

We kunnen de natuur hierbij een handje helpen. Een hoge stikstofbeschikbaarheid tijdens de late zomerperiode kan bijvoorbeeld leiden tot het uitstellen van bladval in de herfst, waardoor het risico op schade bij een vroege winter toeneemt. Een aanvullende kaliumbemesting zal juist zorgen voor een betere afharding. Kalium is op meerdere manieren van belang bij het afharden van een plant. Zo stimuleert kalium het suikertransport, waardoor eerder een optimaal suikergehalte wordt bereikt tijdens de afhardingsperiode. Daarnaast helpt kalium de negatieve gevolgen van teveel stikstof te neutraliseren door een betere omzetting ervan in de plant. Ook is kalium betrokken bij de diktegroei en zorgt het voor een hogere vorsttolerantie.

Beschikbaarheid

In de komende periode vragen de gewassen veel kalium. Juist de beschikbaarheid kan dit seizoen een probleem zijn, vooral in vollegrondsteelten. Kalium is op een aantal percelen niet voldoende aanwezig in de bodem en spoelt daarnaast relatief snel uit. Bovendien zijn eerder in het jaar toegediende meststoffen vaak tegen het einde van het groeiseizoen uitgewerkt of opgebruikt. Dus denk aan kalium, zeker nu!

Bladtoepassing effectiever

Gewassen hebben even nodig om te schakelen tussen groeifases en om goed af te harden. Start dus zeker niet te laat met toedienen van een eventuele extra gift/toepassing van kalium. Een bladtoepassing is effectiever, geeft een sneller effect dan een bodemtoepassing en is vaak te combineren met een eventuele andere gewasbehandeling. 

Om een gebrek aan kalium te voorkomen of te corrigeren kan einde zomer/begin van de herfst het beste een eerste bladbespuiting met kalium uitgevoerd worden. Soiltech heeft speciaal hiervoor de bladmeststof Optima Leaf-K ontwikkeld. Deze bestaat uit direct beschikbaar kalium, heeft een relatief lage EC en een neutrale pH en is hierdoor zeer zacht voor het gewas en eenvoudig te combineren in de tankmix.

John Piels, Soiltech

Meer nieuws