Jorian werkt mee aan jongerendag: ‘Altijd leuk om andere takken te bekijken’

dinsdag 06 augustus, 2024

Jorian Verwoert is één van de Opheusdense jongeren die meewerken aan de jongerendag 2024 in Opheusden. Het is volgens hem altijd leerzaam en leuk om andere takken van de sector te bekijken.

Jorian (21) is zoon van Johan Verwoert die met zijn broer Herman Boomkwekerij Gebr. H. en JC Verwoert heeft: oorspronkelijk in Opheusden, en sinds drie jaar ligt de hoofdlocatie in Dodewaard. Het familiebedrijf kweekt laan- en sierbomen op ongeveer 20 ha vollegrond en 1,5 ha in potten en op stellingen.

Drie jaar geleden behaalde Jorian in één jaar tijd twee diploma’s van Helicon Geldermalsen: voor niveau 2 (medewerker boomkwekerij) en voor niveau 3 (vakbekwaam medewerker). Sindsdien werkt hij op het familiebedrijf. „Wij zijn niet groot, maar we kunnen met ons koppel – als we compleet zijn, zijn we met zes man – veel werk verzetten. Met efficiency kunnen we sterker worden.”

Wat doe je op het bedrijf?

„Ik ben heel allround. In de zomerperiode werk ik voornamelijk op het pottenveld. De watergift en de bemesting regel ik via de computer samen met pa. De bedoeling is dat ik dat werk op termijn alleen ga doen. In de winterperiode ben ik vooral bezig met het plannen van het rooien, het ophalen van kluiten en het laden voor klanten.”

Bemesting via de computer vind je interessant?

„Ja, maar ik vind het wel lastig, want wanneer switch je van A- naar B-bak, hoeveel geef je van een meststof extra op een bepaald moment? We gebruiken een bemestingsschema van Van Iperen en die geeft ook goed uitleg over de rol van hoofdelementen en spoorelementen. Je loopt geregeld rond, kijkt naar de bomen en kleur. En dan vul je een bak met meststoffen.”

Geef je op de jongerendag aandacht aan fertigatie?

„Dat is wel de bedoeling, we proberen een link te leggen met gewasverdamping in de boomkwekerij. In Opheusden wordt steeds meer gedruppeld en gefertigeerd, waarmee we de beste kwaliteit bomen willen behalen. Zodat we de kraamkamer van bomen blijven, wat ze in Europa over onze regio zeggen.”

Ben je al bezig met bedrijfsopvolging?

„Nog niet, want mijn pa en oom zijn nog best jong: 50 en 52. Het is wel de bedoeling dat ik het bedrijf een keer ga overnemen. We zijn nog in de onderzoekende fase. We kijken nu nog goed om ons heen, we gaan bijvoorbeeld naar bijeenkomsten over het onderwerp.”

Heb je ook nog een eigen kwekerij?

„Ik had eerst inderdaad nog een eigen stukje grond, waarop ik stekken van platanen en wilgen doorkweekten. Dat heb ik heel kort gehad. Ik zag steeds meer kwekers om ons heen die ook platanen en wilgen gingen stekken, waarop ik dacht dat ik me beter kon richten op het bedrijf van mijn pa en oom. We hadden het stukje grond trouwens ook zelf nodig.”

Je was betrokken bij de allereerste jongerendag, in 2021 in Oene. Wat leverde jou dat op?

„Ik leerde er vooral over andere takken van de boomkwekerij, vooral heesters en coniferen en technieken ervoor. Het is altijd wel leerzaam en leuk om andere takken te bekijken. Daarom is het goed dat de komende jongerendag in onze laanboomregio plaatsvindt.”

Aanmelden

LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen organiseert de jongerendag voor de vierde keer met steun vanuit Colland Arbeidsmarkt. Editie 2024 wordt vrijdag 6 september in samenwerking met Tree Centre Opheusden gehouden: in en rondom het Laanboomhuis en omliggende bedrijven. Jongeren (16-35 jaar) kunnen zich aanmelden voor gratis deelname, uiterlijk tot en met 30 augustus via deze link.

Arno Engels

Meer nieuws

Subsidie op gesloten vulsysteem

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement