LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Inspirerende les over gezond bodembeheer

woensdag 18 september, 2024

De innovatiekring rond weerbaar telen in Opheusden zoomde afgelopen dinsdag in op gezond bodembeheer. Een uitdaging om bodemziekten te beheersen in een nat jaar.

Kwekers die meedoen aan de innovatiekring Opheusden (van LTO Bomen in samenwerking met Tree Centre Opheusden), gaven aan meer te willen weten over bodemgezondheid, goed bodembeheer en voorkomen danwel bestrijden van bodemziekten. Begeleider Henk van Daalen (Green-Nova) organiseerde daarom in het Laanboomhuis een praktische en inspirerende avond over het thema, uitgelegd en uitgediept door Judith van den Mortel: lector Bodem aan HAS Green Academy in Den Bosch.

Ze legde onder andere uit wat goed bodembeheer kan inhouden, welke elementen er van invloed op zijn, hoe je bodemleven meetbaar kunt maken. Ook gaf ze praktische voorbeelden over bodembeheer in de boomkwekerij.

Houd rekening met sortiment

Uiteindelijk is goed bodembeheer een puzzel van allerlei stukjes. Organische stof is bijvoorbeeld heel belangrijk, maar staar je er niet op blind, was de boodschap. Zorg dat je alle zaken die je op orde kunt brengen, ook daadwerkelijk op orde brengt, en houd rekening met planten van bepaalde soorten bomen in de toekomst die bijvoorbeeld niet goed tegen (langdurige) nattigheid kunnen, en andere weersextremen zoals langdurige hitte.

Arno Engels

Meer nieuws