Houtige vezels uit bufferstroken winnen innovatie-challenge

donderdag 23 mei, 2024

Gewassen kweken in bufferstroken langs watergangen en houtige vezels verwerken als veenvervanger: dit idee heeft een innovatie-challenge van de Nederlandse overheid gewonnen.

Het Ministerie van LNV en het landbouwteam van de ambassade in Londen hield een innovatie challenge: voor de zoektocht naar alternatieven voor veen in de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk. Klik op bovenstaande video over de challenge.

De challenge is gewonnen door VARTA (Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw), met het idee om gewassen te kweken in bufferstroken langs watergangen. Houtige vezels van die gewassen zijn vervolgens te verwerken in potgrond, als vervanger van veen.

De prijs van de challenge is een innovatiebudget van €25.000, om het idee verder uit te werken tot een pilot. Aanleiding voor de challenge is een groeiende vraag in het VK naar alternatieven voor veen in producten. In het VK is er veel maatschappelijke steun voor, zo meldt de ambassade op AgroBerichtenBuitenland.nl.

Binnen Treeport voert VARTA nu voor het derde jaarpraktijkproeven uit met lokaal geteelde veenalternatieven. De kwekers volgen en bespreken die proeven ook in de Zundertse innovatiekring rond weerbaar telen van LTO Bomen, gesteund door Treeport en begeleid door GroeiBalans. VARTA is ontstaan vanuit laurierkwekerij Gova.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement