Grotere praktijktesten 2024 met lokale veenalternatieven

donderdag 14 december, 2023

Afgelopen vrijdag 8 december zijn de praktijkproeven binnen Treeport met lokaal geteelde veenalternatieven besproken bij Van der Peijl Tuinplanten. Het idee is om volgend jaar samen met potgrondleveranciers grotere testen op te zetten en te analyseren.

Aanwezig waren de vijf deelnemende kwekers met ieder hun potgrondleverancier, een meststoffenleverancier, VARTA (Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw), GroeiBalans en Treeport Zundert.

In 2023 zijn er bij de kwekers proeven met veenvrije substraten ingezet als vervolg op de proeven in 2022. Hierbij zijn eerst de alternatieve veenvrije grondstoffen geanalyseerd: om de veiligheid van deze grondstoffen te waarborgen, maar ook om te bekijken welke eigenschappen en nutriënten elk van deze vezels binnen een substraat kan inbrengen. Ook zijn er tijdens de proeven meerdere analyses genomen om zo te volgen wat er in de substraten gebeurde tijdens de teelt.

Extra startmeststoffen beproefd

Hier werd waargenomen dat de veenvrije substraten aan het begin van de teelt veel stikstof vastleggen. Daarom is er met een kortdurende Agastache-teelt een extra proef ingezet, waarbij het effect van extra startmeststoffen getest werd. De extra proef bestond uit vier mengsels: een gangbaar mengsel met veen, een veenvrij mengsel met dezelfde meststoffen, en twee veenvrije mengsels met 0,5 kg/m3 en 1 kg/m3 extra PG-mix (14-16-18+TE 0,2 Mo) extra doorgemengd (bovenop de gangbare meststoffen).

De veenvrije mengsels met extra startmeststoffen zorgden voor planten die voller, groener en compacter waren: deze planten kwamen als mooiste uit de bus. Dit zijn dus veelbelovende resultaten. Door meer startmeststof mee te geven kan aan het eind van de teelt bespaart worden in meststof, omdat de veenvrije vezels ook weer nutriënten afgeven.

Voortgang geboekt

Bij Van der Peijl zijn alle resultaten besproken die in 2023 zijn behaald. De belangrijkste conclusies hieruit zijn dat er al voortgang geboekt is ten opzichte van 2022, maar dat er met name op de startmeststoffen nog een slag valt te slaan. Samen met de potgrondleveranciers is de geschiktheid en beschikbaarheid van verschillende grondstoffen voor veenvrije substraten uitgebreid besproken. Het idee is om in 2024 samen met potgrondleveranciers grotere testen kunnen opzetten en analyseren.

De praktijkproeven worden mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant en Innovatiefonds Hagelunie Interpolis. De kwekers doen ook mee aan de Zundertse innovatiekring rond weerbaar telen die is opgezet door LTO Bomen, met steun van Treeport en begeleiding vanuit GroeiBalans.

René van Gastel

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement