‘Gluren in de schuren goede promotie voor onze sector’

dinsdag 06 juni, 2023

Boomkwekerij Aerts deed zondag 4 juni mee aan ‘Gluren in de schuren’: een fietstocht voor het publiek langs vijf bedrijven in Rijsbergen en Etten-Leur.

„Het was goede promotie voor onze sector”, kijkt Jack Aerts tevreden terug op de open dag en fietstocht, georganiseerd door ZLTO afdelingen Zundert-Rijsbergen en Etten-Leur. Hij schat dat er ongeveer 800 bezoekers, voornamelijk per fiets, op het bedrijf van hem en zijn vrouw José zijn geweest. Om even te stoppen, rond te kijken op de kwekerij van bos- en haagplantsoen, zetstammen, spillen en lichte laanbomen.

'Draagvlak krijgen in samenleving'

Het was de enige boomkwekerij langs de 36 km-lange fietstocht. Die voerde ook nog langs een melkveebedrijf, een asperge- en wijnboerderij, een zorgboerderij en een recreatieboerderij. Jack en José waren gevraagd om ook mee te doen. „Een open dag als deze is goed om draagvlak in de samenleving te krijgen voor de hele land- en tuinbouw”, motiveert Jack. „Het is weinig positief wat over boeren en tuinders wordt gezegd. Hopelijk passen mensen na zo’n open dag hun mening aan. En dat ze hebben gezien dat we serieus goed bezig zijn.”

De fietsers stelden uiteenlopende vragen aan de kwekers. „Mensen die al in het agrarische zitten, vroegen specifiek bijvoorbeeld hoe een machine werkt. Burgers stelden meer simpele vragen; bij hen is nog onwetendheid over de sector. Daarom mogen open dagen zoals deze wel meer georganiseerd worden.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement