Frank doet mee aan jongerendag: ‘Hart, ziel en zaligheid bij online-verkoop’

vrijdag 21 juli, 2023

Frank van der Salm is één van de Boskoopse jongeren die meewerken aan de jongerendag 2023 in Boskoop. Hij zal dan enthousiast uitleggen wat e-commerce van planten inhoudt.

Frank (26) is accountmanager bij AllGreen, handelsbedrijf in Hazerswoude dat retailketens belevert met een totaalsortiment outdoor-producten. Hij doet de in- en verkoop voor Dehner, tuincentrumketen in Duitsland, en supermarktketen Coop in Zwitserland. Dit werk combineert hij met zijn eigen onderneming Viva Lavandula.

Ook in de zomer druk?

„Ja, heel erg druk! Ik denk dat ik wel werkweken van 80-100 uur maak, ook op zaterdag en op zondag ben ik bezig. Mijn werk bij AllGreen ben ik nu aan het afronden, want per 1 september ga ik het bedrijf verlaten.”

Waarom dan?

„Dan kan ik me helemaal op mijn eigen bedrijf richten; dan ben ik dus volledig zelfstandig. Bij de KvK sta ik ingeschreven als Viva Lavandula, maar online heet mijn bedrijf Plants by Frank. Ik verkoop planten op Bol.com in Nederland, Amazon.com door heel Europa, en Kaufland.de in Duitsland.”

Wat heb je met e-commerce?

„Ik ben altijd al ondernemend geweest met webshops. Ik heb al redelijk wat bedrijfjes gehad, maar mijn hart, ziel en zaligheid ligt wel bij e-commerce van planten. Ik zie een groot gat in de markt, want Bakker.com is weggevallen terwijl online-verkoop nog steeds groeit. Er is veel traffic op online-platforms en die hebben een breed bereik. In Duitsland, bijvoorbeeld, zoeken consumenten eerst iets op Amazon, daarna pas op Google.”

Zelf planten inpakken en per koerier versturen?

„Ik doe het samen met mijn zus Anouk (25), ze is in dienst van me. Daarnaast heb ik nog een jonge medewerker, en binnenkort heb ik gesprekken met nog meer potentieel personeel. We maken gebruik van een loods van Salm Boskoop in Hazerswoude.”

Heb je een e-commerce-opleiding gevolgd?

„Nee, ik heb op de IVA Business School in Driebergen gezeten, mbo-opleiding automotive gevolgd, vooral voor de verkoop en commercie. Ik wilde vooral niet te lang naar school, maar wel een goed diploma behalen na twee jaar. Dat is gelukt!”

En de plantenkennis opgedaan bij je familie?

„Ja, en van 12 tot 16 jaar heb ik op zaterdagen en in vakanties bij Gebr. van Eijk tussen de Skimmia gewerkt. Na de IVA ben ik 4 maanden naar München gegaan, naar een talenschool om de beginselen van Duits te leren. Bij terugkomst heb ik een periode bij Salm Boskoop gewerkt. En daarna weer naar Duitsland.”

Met Duitse planten gewerkt?

„Ja, AllGreen had voor mij werk georganiseerd in een kwekersgebied in Duitsland waar ook een Dehner-vestiging is. Daar heb ik veel geleerd. Ik ben van mening dat je, als je in de keten wilt staan, eerst moet weten hoe kwekers en eindklanten werken. Na Duitsland ging ik aan het werk bij AllGreen, dat is nu 5 jaar geleden.”

Vertel je op de jongerendag over e-commerce?

„Ja, hoe dat in z’n werk gaat met planten. Ik zal dan ook, samen met mijn zus, wat producten en toebehoren laten zien. Planten inpakken en versturen is heel wat anders dan bijvoorbeeld een doos spijkers. Er zitten wat haken en ogen aan, maar als je het kunt managen, gaat het wel goed.”

Aanmelden

De Landelijke Jongerendag Boomkwekerij 2023 vindt vrijdag 8 september plaats bij Hoogeveen Plants, en aangrenzend Groen-Direkt en Hebe Center Holland (Van Lint). Jongeren (16-35 jaar) kunnen zich aanmelden voor gratis deelname via deze link.

LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen organiseert het event met steun van Colland Arbeidsmarkt en Greenport Boskoop.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement